Met nieuwste Spyker laat Muller zijn merk uit de as herrijzen

Daar is hij weer. De tred een tikje strammer dan zestien jaar geleden, maar nog altijd met onverveerd zelfvertrouwen: Victor Muller, ondernemer van de onverwoestbare soort, die eerder het failliete Saab overnam (om het vervolgens definitief ten onder te laten gaan), die een Formule-1-team kocht en een beursnotering voor zijn bedrijf organiseerde, heeft het weer geflikt.

De Spyker C8 Preliator tijdens de presentatie in Genève Beeld epa
De Spyker C8 Preliator tijdens de presentatie in GenèveBeeld epa

Na een faillissement in 2014 is de autobouwer terug en presenteerde Muller op de Autosalon in Geneve de nieuwste Spyker, de C8 Preliator. Daarmee lijkt de zakenman die in Zweden mogelijk wordt vervolgd voor het dwarsbomen van belastingcontroles en eerder een vergelijkbare zaak tegen de Zweedse fiscus won, erin geslaagd het merk opnieuw uit de as te hebben laten herrijzen.

Vorige zomer wist de zakenman het bedrijf al uit faillissement te krijgen. Nu is de auto er. Uiteraard verliep de lancering van de nieuwe sportauto op zijn Spykers: pas eind november was het ontwerp zo ver gereed dat Muller het aandurfde een plekje op de Autosalon te vragen, die toen al vol was. 'Maakt niet uit wat we krijgen, al moeten we op het toilet staan', zou Muller de organisatie van de autobeurs hebben voorgehouden. Die streek de hand over het hart en gaf Spyker een plekje op de vloer.

Verwijzingen naar luchtvaartverleden

Daar werd door onder meer zijn zoons het doek van de C8 Preliator (Latijns voor krijger) getrokken, in de kleur Satin Jet Grey. 'Die heb ik gejat van de Joint Strike Fighter', aldus Muller bij de presentatie. 'Het is precies dezelfde kleur van het gevechtsvliegtuig.' De glimmende achterlichten hebben de vorm van naverbranders van een jachtvliegtuig - Spyker maakt liefst zo veel mogelijk verwijzingen naar zijn veronderstelde luchtvaartverleden. Het nieuwe model, door Muller omschreven als een road jet, een vliegtuig zonder vleugels, zal geproduceerd worden door het Britse CPP Metalcraft en er zullen de komende anderhalf jaar maximaal vijftig van worden gemaakt, belooft Muller, om hem exclusief te houden. De prijs helpt ook: de Preliator moet 325 duizend euro gaan kosten, zonder belastingen.

Victor Muller Beeld epa
Victor MullerBeeld epa
Meer over