Met het vliegtuig naar de tandarts

Hier een foto maken van een gebit, de diagnose laten verzorgen door een tandarts in India...

Of: hier een kroon aanmeten, en de fabricage uitbesteden aan de tandtechnieker in Tsjechië.

Of: de auto, trein of vliegtuig pakken naar Hongarije, om daar in het stadje Mosonmagyaróvár (met 300 tandartsen op een bevolking van 31 duizend inwoners uitgegroeid tot de tandartsenpraktijk van Europa) voor een kwart van de prijs alle nodige ingrepen te laten verrichten.

Het kan allemaal, met de huidige stand van de techniek en de huidige stand van wet- en regelgeving. En het gebeurt ook steeds meer.

Maar de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Tandheelkunde (NMT), de beroepsvereniging van tandartsen, wil niet spreken van ‘bedreigingen’. ‘Als we ons ergens zorgen over maken, is het niet de internationale concurrentie, maar de commercialisering van de zorg en de gevolgen die dat heeft voor de kwaliteit’, zegt woordvoerder Rob Dortmundt. Ja, het klopt dat de commercialisering juist de toetreding van allerlei internationale partijen mogelijk maakt. De afgelopen jaren hebben honderden tandartsen uit diverse landen zich in Nederland gevestigd; volgens de NMT 150 tot 200 per jaar (op een totaal van 8 duizend tandartsen).

‘Waarbij toch kwam vast te staan dat de kwaliteit van de opleidingen in het buitenland niet altijd van het niveau zijn dat we in Nederland verwachten. Daarom is er nu met ingang van dit jaar een kwaliteitstoets voor tandartsen die zich hier willen vestigen’, aldus Dortmundt. ‘We hebben de indruk dat die toets een dempende werking heeft op het aantal nieuwkomers.’

Een en ander heeft wel het gevolg dat er geen tekort is aan tandartsen in Nederland.

De tandtechnici ondervinden concurrentie van goedkope productie van kronen in Zuidoost-Azië. ‘Klopt, het kan allemaal’, zegt Dortmundt, ‘maar we hebben niet de indruk dat het een grote vlucht neemt. De meeste tandartsen doen nog steeds braaf zaken met de tandtechnicus op de hoek. Die kennen ze, dan weten ze wat ze krijgen en als er wat mis is, is het zo verholpen.’ Dat is ook het bezwaar tegen tandartstoerisme, zoals bijvoorbeeld naar het genoemde Hongaarse stadje. ‘Dat lijkt misschien goedkoop, maar het kan duurkoop zijn. Als er iets mis is, moet je weer op reis. Je kunt het natuurlijk ook bij een tandarts in Nederland proberen, maar die zit er natuurlijk niet op te wachten om de rommel van een ander op te ruimen.’

Meer over