Met bier en snoep kun je rijk worden

Ook in Europa kun je heel rijk worden, maar veeleer met winkels dan met olie, blijkt uit een overzicht van een Amerikaanse site. Een degelijk onderzoek is het niet, maar de teneur klopt.

De rijkste Europeanen per land Beeld Reddit / Vox
De rijkste Europeanen per landBeeld Reddit / Vox

Hoe word je echt rijk in Europa? Niet met olie of internet, waarmee veel miljardairs in de Verenigde Staten hun vermogen hebben vergaard, maar vooral door een winkelketen groot te maken. Bier of snoep kan ook, waarbij het helpt erfgenaam te zijn van een succesvolle vader.

Dat blijkt uit een overzicht van de rijkste persoon per land in Europa, dat op de Amerikaanse socialenieuwssite Reddit is gepubliceerd. De allerrijkste van het oude continent is volgens deze lijst Amancio Ortega van de ook in Nederland actieve modeketen Zara. De 78-jarige Spanjaard wordt ingeschat op 62 miljard dollar (43,1 miljard euro). Daarmee was de designer en ondernemer vorig jaar volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes niet alleen de rijkste Spanjaard, maar de op twee na rijkste man ter wereld, na de Mexicaanse KPN-belager Carlos Slim en Bill Gates. Zara begon in 1975 en heeft inmiddels bijna 1.200 winkels, in 68 landen.

Ook de rijkste Duitser en de rijkste Zweed hebben hun vermogen te danken aan een winkelketen. De 74-jarige Lidl-eigenaar Dieter Schwarz is volgens het lijstje op Reddit goed voor 21 miljard dollar. Stefan Persson van die andere modeketen, H&M, wordt zelfs ingeschat op 32 miljard dollar. Dat is net iets minder dan de rijkste Française, Liliane Bettencourt. De erfgename van het L'Oréal-imperium staat met 37 miljard dollar niet alleen te boek als 'la plus riche femme de France', maar ook als de rijkste vrouw van Europa. De rijkste persoon van Nederland, Charlene de Carvalho-Heineken, zit met 11 miljard dollar in de Europese middenmoot.

De plek van de dochter van Freddy Heineken bij de rijkste personen van Europese landen is geen toeval: diverse miljardairs zijn nazaten uit een rijke familie, in plaats van wonderkinderen als Facebooks Mark Zuckerberg - hoewel de rijkste Oostenrijker, Dietrich Mateschitz goed is voor 9 miljard dollar dankzij zijn energiedrankje Red Bull. Maar onder anderen Bettencourt, Persson en Schwarz traden in de voetsporen traden van hun vader. Grootgrondbezitter Gerald Grosvenor, de zesde Duke of Westminster, is mede dankzij de 190 hectare nabij Buckingham Palace de rijkste Brit. Michele Ferrero van de gelijknamige Italiaanse familie wist 27 miljard dollar te vergaren met snoepgoed, Nutella voorop.

Zoals bij rijkenlijsten gebruikelijk is er kritiek dat het niet klopt. Zo zou Stein Erik Hagen van de supermarktketen Rimi niet de rijkste Noor zijn, maar de nummer zeven, meldt VOX, de site die de kaart van Europa's rijksten woensdag overnam. De positie en het vermogen van Charlene de Carvalho-Heineken komen in elk geval overeen met de meest recente Quote 500.

undefined

Meer over