'Met Aurum krijgen we toegang tot miljardenmarkt' Beleggers straffen Baan voor dure overname

De 250 miljoen dollar (475 miljoen gulden) die het Puttense software-bedrijf Baan op tafel heeft gelegd voor de Amerikaanse concurrent Aurum, is niet in goede aarde gevallen bij beleggers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Baan betaalt tien keer de omzet van het op Nasdaq-genoteerde Aurum. Niet de winst, maar de omzet. In de software-industrie gelden nu eenmaal andere wetten dan elders op de beurs. 'In dit specifieke segment van de computerindustrie betaalt men op omzet, in plaats van de winst', zegt een sector-analist bij een grote Nederlandse bank.

Het feit dat Baan grif een enorm bedrag op tafel legt voor een bedrijf dat zich nog moet bewijzen, tekent de grote verwachtingen die Baan heeft van Aurum. De omzetgroei is net zo fenomenaal als de overnamesom. In 1997 zal Aurum zijn verkopen verdubbelen, terwijl de winst over het eerste kwartaal al hoger is dan de gehele winst over 1996.

De expansie is typerend voor de ERP-markt, ofwel de Enterprise Resource Market, één van de snelst groeiende onderdelen van de softwaremarkt. In dat segment worden computerprogramma's ontwikkeld die het gehele productieproces binnen een bedrijf automatiseren. Dat betekent dat één computersysteem de gehele fabricage overziet, van inkoop en voorraadbeheer tot productielijnen, distributie en administratie.

Deze zogenoemde back office is traditioneel het gebied waar Baan zich op richt. Door de overname van Aurum krijgt het Puttense bedrijf nu ook greep op de front office waar de verkoopactiviteiten en marketing plaatsvinden. Het is de bedoeling dat het Aurum-pakket wordt samengesmolten met dat van Baan.

'Bedrijven kunnen enorme voordelen behalen als die twee systemen worden samengevoegd', zegt Baan in een bericht. Baan zou de eerste zijn met zo'n geïntegreerd pakket, eerder dan zijn grote concurrenten SAP, Oracle en Peoplesoft.

Zo bekeken vindt Baan de overnamesom van 250 miljoen dollar niet te hoog. 'We kopen een bedrijf met 200 medewerkers en goed management, waardoor wij ons product kunnen verbeteren en toegang krijgen tot een markt van een miljard dollar per jaar', zegt een woordvoerder.

Analisten zijn het eens met die redenering, maar waren er nog niet over uit of 250 miljoen dollar wellicht toch teveel geld is. De Amerikaanse zakenbank Merril Lynch adviseerde woensdag om Baan-aandelen voorlopig even links te laten liggen. De overname wordt namelijk niet betaald uit de welgevulde kas, maar in aandelen.

Aurum-beleggers krijgen voor ieder aandeel 0,3559 aandeel Baan, een premie van 25 procent op de beurskoers van Aurum. Volgens de beurskoersen van dinsdag wordt het uitstaande aandelenkapitaal van Baan uitgebreid met 4,5 procent. Die verwatering moet Aurum goedmaken met een winstbijdrage aan Baan, maar het is de vraag of het Amerikaanse bedrijf daar op korte termijn in zal slagen.

Op de beurs werd Baan daarom afgestraft. Toch zijn overnames een onvermijdelijke weg die Baan moet bewandelen om de concurrentie aan te kunnen. In vergelijking met het veel grotere Duitse SAP is Baan zwak in financiële ondersteuning. Dat is de reden dat het Nederlandse bedrijf vorige maand een samenwerking begon met het Amerikaanse Hyperion, dat wel sterk in is in financiën. 'Daar is bijzonder positief op gereageerd door beleggers', zegt een analist.

Verder richt Baan zich op vier industriën (auto's, vliegtuigindustrie, electronica en voeding), terwijl SAP-pakketten in veel meer verschillende bedrijven zijn te gebruiken.

Sinds de beursgang in mei 1995 heeft Baan naast Aurum twee andere bedrijven overgenomen: Berclain (mei 1996) en Antalys (november 1996). Er moeten er meer volgen, zegt Edwin Flick van MeesPierson. 'Uit de overnames moet de groei en ontwikkeling komen. Daar zit de upside potential.'

Meer over