Merken als Camel en Lucky Strike in één hand dankzij megafusie

Roken mag dan alom worden ontmoedigd, er gaan nog steeds miljarden om in de sigarettenindustrie. Met de overname van Reynolds door BAT komen merken als Camel en Lucky Strike nu in één hand.

Sigaretten werden in de jaren dertig en veertig aangeprezen door glmourtypes, sporters en zelfs artsen. Beeld Hollandse Hoogte
Sigaretten werden in de jaren dertig en veertig aangeprezen door glmourtypes, sporters en zelfs artsen.Beeld Hollandse Hoogte

Rokers zijn de melaatsen van de 21ste eeuw geworden. En overal daalt het aantal mensen dat nog een sigaret durft op te steken: van het rijke Westen tot aan Afrika, Latijns-Amerika en het Verre Oosten. Maar in de tabaksindustrie wordt nog altijd geld als water verdiend. Zelfs de alarmerende waarschuwingen op de pakjes of blanco verpakkingen doen daar weinig aan af.

Dat bleek vrijdag toen British American Tobacco (BAT), een van de leidinggevende concerns in de branche, aankondigde een megasom van 47 miljard dollar (42 miljard euro) te willen betalen voor 57,8 procent van de aan- delen van concurrent Reynolds. Hiermee waardeert BAT dat bedrijf op bijna 90 miljard dollar. Het is een van de grootste overnames van een Brits concern ooit. De andere 42,2 procent van de aandelen bezit BAT al 12 jaar als gevolg van een eerdere overname.

De tabaksmarkt heeft de wind in de zeilen. De daling van het aantal rokers op de Amerikaanse markt - na China de grootste markt ter wereld - temporiseert en lijkt zich de laatste jaren te stabiliseren rond de 45 miljoen mensen.

Verdamping

De tabaksindustrie lijkt ook langzamerhand verlost van de gigaclaims die longkankerpatiënten hadden ingediend vanwege misleidende reclame. De laatste grote zaak dateert alweer uit 2014.

De daling van de markt van gewone sigaretten wordt meer dan gecompenseerd door de stijging van die van zogenoemde elektronische sigaretten en de daarbijbehorende e-liquids en andere accessoires. Hierbij wordt geen tabak meer verbrand maar vindt verdamping plaats. Het is ondanks de verslavende nicotine minder schadelijk voor de roker en diens omgeving. Bijna de helft van de wereldmarkt voor e-sigaretten is in de VS.

Reynolds werd in 1875 opgericht door een tabaksplantage-eigenaar uit North Carolina in het plaatsje Winston-Salem. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw kwam het bedrijf in handen van verschillende private-equityfondsen, zoals het beruchte KKR, die het opdeelden en in verschillende onderdelen verkochten en weer samenvoegden.

null Beeld ©Rue des Archives/PVDE
Beeld ©Rue des Archives/PVDE

Kritiek

Uiteindelijk werd R.J. Reynolds verzelfstandigd en ondergebracht in de nieuwe holding Reynolds Inc. Inmiddels is het na Altria, dat vooral bekend is van Philip Morris (Marlboro) het grootste tabaksconcern van de VS. Reynolds is eigenaar van de merken Pall Mall, Newport (de meest verkochte menthol-sigaret) en Camel (alleen in de VS). Het icoon van Reynolds - Joe Camel - was in de jaren tachtig bij kinderen een van de meest herkenbare figuren in Amerika - nog voor Mickey Mouse en Fred Flintstone. Dat kwam het bedrijf op veel kritiek te staan. De merken buiten de VS zijn in Japanse handen (Camel) of van het Britse Imperial Tobacco (Winston, Salem).

BAT heeft het hoofdkantoor in Londen en behoort tot de vijf grootste tabaksfabrikanten in de wereld. Jaarlijks produceert BAT bijna 500 miljard sigaretten, die onder een reeks van merken op de wereldmarkt worden gedistribueerd. Lucky Strike is het grootste merk. Andere bekende merken zijn Benson & Hedges, Rothmans en Dunhill. In de afgelopen jaren verwierf BAT al grote tabaksfabrikanten in Indonesië en Colombia.

Gezien de enorme overnamesom zou BAT minimaal 400 miljoen dollar aan kosten per jaar moeten besparen met schaalvoordelen om het geld van de aankoop terug te verdienen. BAT noemde de overnamestap logisch gezien de lange samenwerking. De aandeelhouders van R.J. Reynolds krijgen omgerekend 56,60 dollar per aandeel - een premie van ruim 9 dollar op de koers. Donderdag noteerde het aandeel R.J. Reynolds nog 47,17 dollar.

Sterkere positie

Nicandro Durante, de bestuursvoorzitter van BAT, zei vrijdag dat de fusie een 'logische voorzetting is van de jarenlange samenwerking'. 'Het biedt aandeelhouders een sterkere positie in een daadwerkelijk mondiaal concern, dat klaar is om de stap te maken naar producten voor de nieuwe generatie.'

In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de winst van BAT met 8,1 procent. De afzet vansigaretten nam met 2,2 procent toe tot 497 miljard.

Omdat een deel van de grote instituten, zoals pensioenfondsen en banken, volgens allerlei ethische regels niet in tabaksconcerns mag beleggen, zijn de aandelen van de grote producenten vaak ondergewaardeerd. Dat is aantrekkelijk voor andere beleggers, die minder scrupules kennen. Het rendement op tabaksaandelen is daardoor bovengemiddeld.

Analisten zeiden vrijdag dat deze fusie zou kunnen leiden tot een nieuwe concentratiegolf in de tabaksindustrie, waar al weinig spelers over zijn en de concurrentie niet bijster groot is.

Mogelijk zal Altria, het grootste Amerikaanse concern, weer proberen samen te gaan met Philip Morris Inc., het bedrijf dat de merken van Altria, zoals Marlboro, buiten de VS exploiteert.

De koersen van alle tabaksproducenten schoten vrijdag op Wall Street omhoog. De koers van Reynolds steeg zelfs met 18 procent, tot vlak bij het bod van BAT.

Meer over