Menzis: goedkopere medicijnen in ziekenhuizen

Zorgverzekeraar Menzis wil dat ziekenhuizen goedkopere cholesterolverlagers en maagzuurremmers gaan voorschrijven. Daartoe wil de verzekeraar de komende tijd met specialisten afspraken maken....

Volgens de raadsman leveren fabrikanten van duurdere medicijnen hun middelen tegen een laag tarief aan ziekenhuizen. ‘Zijn die onnodig dure middelen eenmaal in het ziekenhuis voorgeschreven, dan wordt die onnodig dure medicatie in de huisartsenpraktijk voortgezet’, aldus De Groot.

Huisartsen- en patiëntenorganisaties, die zeggen 300 duizend patiënten en 15 duizend huisartsen te vertegenwoordigen, dagvaardden Menzis wegens de bonussen die Menzis huisartsen in het vizier stelt voor het voorschrijven van goedkopere medicijnen. Zij eisen daarop een verbod.

Als huisartsen goedkopere varianten voorschrijven aan 80 procent van hun cholesterolpatiënten en aan 95 procent van hun maagzuurpatiënten, kan een huisarts jaarlijks tot achtduizend euro tegemoet zien.

Advocate J. Schoonderbeek van de huisartsen en patiënten vindt dat Menzis zich ten onrechte met de inhoud van de zorg bemoeit. Menzis scheert volgens haar alle beschikbare maagzuur- en cholesterolmiddelen over een kam, terwijl volgens nieuwe inzichten de resultaten van de duurdere of goedkopere medicijnen wel degelijk verschillend zijn. Dat geldt met name voor diabetici en hartpatiënten.

Door de bonussen oefent Menzis volgens de advocate op de artsen economische dwang uit, wat de beschermde vertrouwensrelatie tussen artsen en patiënten kan verslechteren.

Menzis stelde als verweer dat artsen kunnen voorschrijven zoals zij willen en dat zij zich door de bonusregeling niet beïnvloed zullen voelen. Onduidelijk bleef in dat licht waarom Menzis het eigenlijk nodig vindt om bonusmodule in de afspraken op te nemen.

Dinsdag verloren vier producenten van duurdere geneesmiddelen tegen maagzuur en hoog cholesterol een procedure in hoger beroep tegen Menzis over de bonussen.

De rechtbank doet op 19 januari uitspraak.

Meer over