Nieuws

Megafraudeur Bernie Madoff overlijdt in gevangenis

De Amerikaanse Bernie Madoff, de financier die zijn klanten via een piramidespel tientallen miljarden dollars afhandig maakte, is overleden in de gevangenis. Hij zat een gevangenisstraf uit van 150 jaar. Volgens persbureau AP zou hij een natuurlijke dood zijn gestorven.

Bernie Madoff verlaat in 2009 de rechtszaal waar hij terechtstond voor fraude. Beeld EPA
Bernie Madoff verlaat in 2009 de rechtszaal waar hij terechtstond voor fraude.Beeld EPA

Madoff stierf op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Butner, in de Amerikaanse staat North Carolina. Vorig jaar wees de rechter een verzoek van de advocaten van Madoff af om vervroegd te worden vrijgelaten. Hij zou toen ernstige nierklachten hebben en andere chronische medische aandoeningen.

In 2008 werd Madoff opgepakt door de FBI. Hij bekende daarna dat hij in tientallen jaren duizenden klanten had opgelicht. Het ging om miljarden dollars aan investeringen. Tijdens de arrestatie vertelden klanten dat ze op valse rekeningafschriften een bezit hadden ter waarde van bij elkaar omgerekend zo’n 50 miljard euro. Ongeveer 10 miljard euro, van de 14 miljard euro aan investeringen in zijn bedrijf, werd door de rechter teruggevorderd.

Meer over