Megaclaim van Boekhoorn dwarsboomt PCM

De investeerder Marcel Boekhoorn dreigt PCM met een schadeclaim van 96 miljoen euro. Boekhoorn wil genoegdoening van de uitgever voor het afblazen van de samenwerking rond De Pers, de nieuwe gratis krant van de investeerder....

Boekhoorn en PCM zouden De Pers samen uitgeven, maar de uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad trok zich het afgelopen najaar terug uit het project. Volgens Boekhoorn had hij een mondelinge toezegging dat PCM de druk en de distributie van de gratis krant zou gaan verzorgen. Het afblazen van de samenwerking heeft tot grote schade geleid, aldus Boekhoorn, die nog steeds woedend is over de affaire.

De Nijmeegse investeerder heeft inmiddels toestemming gekregen van de rechter om voor 96 miljoen euro beslag te laten leggen op de tegoeden van PCM, maar hij heeft daarvan nog geen gebruik gemaakt. PCM-topman Ton aan de Stegge moet Boekhoorn overhalen de schadeclaim in te trekken. De twee zijn bevriend nadat ze allebei rijk werden van de verkoop van telecombedrijf Telfort aan KPN. Boekhoorn was eigenaar van het bedrijf, Aan de Stegge directeur.

Omdat Aan de Stegge nog geen succes heeft geboekt, is het vertrek van Apax bij PCM nog steeds niet geregeld. Het Britse opkoopfonds is wel bereid een juridische verklaring te tekenen, maar wil verder gevrijwaard worden van de gevolgen van een eventuele rechtszaak tussen PCM en Boekhoorn.

De Stichting Democratie en Media (SDM), na het vertrek van Apax de nieuwe eigenaar van PCM, gaat daar niet mee akkoord, al was het maar omdat Stephen Grabiner van Apax als PCM-commissaris Boekhoorn de indruk zou hebben gegeven dat de samenwerking rond was. Bovendien zou SDM opdraaien voor de kosten, mocht Boekhoorn gelijk krijgen. Zolang de stichting en Apax geen akkoord hebben, of de schadeclaim van Boekhoorn niet van tafel gaat, is het vertrek van de Britten lastig rond te krijgen.

Aan een andere belangrijke voorwaarde voor dat vertrek van Apax, de herfinanciering van PCM, is wel voldaan. De Rabobank wordt de nieuwe bankier van de uitgever en volgt daarmee ABN Amro op, dat in 2004 meekwam met Apax. PCM zou een ruime lening tegen gunstige voorwaarden hebben kunnen bedingen, die het bedrijf in rustiger vaarwater brengt. De coöperatieve bank zou bovendien goed passen bij PCM. De financiële topman van PCM, Bert Groenewegen, wil geen commentaar geven op de transactie.

De Rabobank is al langer actief in de mediasector, onder meer via een belang in Talpa Media van John de Mol.

De bank krijgt, op dit moment althans, geen belang in PCM, maar neemt wel een achtergestelde lening in het bedrijf over. Dat wordt vaak gezien als een vorm van aandelenkapitaal. PCM zou zijn hoge schulden nu kunnen gaan afbouwen. Niettemin moet de uitgever de komende jaren scherp op de kosten blijven letten.

Donderdag werd bekend dat DAG, de multimediale samenwerking van PCM met KPN, rond is. Deze joint venture gaat nog voor de zomer ook een nieuwe gratis krant op de markt brengen, die gaat concurreren met De Pers van Marcel Boekhoorn, die sinds ruim een maand op de markt is.

Meer over