Meevallend verlies Aegon goed ontvangen

DEN HAAG (ANP) - Analisten en beleggers reageerden donderdag positief op de eerste kwartaalresultaten van verzekeraar Aegon. Het concern moest weliswaar een nettoverlies van 173 miljoen incasseren, gerekend was op een groter verlies. Op de beurs in Amsterdam noteerde het aandeel donderdagochtend 9,9 procent in de plus op 4,21 euro.

Aegon schreef 386 miljoen euro af op zijn beleggingsportefeuille. Hiervan was 205 miljoen euro gerelateerd aan beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Verder moest Aegon afboeken op investeringen in obligaties en aandelen.

Aegon-topman Alex Wynaendts zei te verwachten dat de afschrijvingen ook de rest van het jaar op een verhoogd niveau zullen blijven. ,,Het kost wat tijd voordat de volledige impact van een recessie duidelijk wordt. Ik weet dat er een vertraging in afschrijvingen op obligaties zal zijn.'' Analist Klaas Kruijer van Fortis Bank was positief over de cijfers. ,,Het verlies is kleiner dan verwacht. Het effect van afschrijvingen op aandelen en obligaties was minder groot dan verwacht.''

Verkoop nieuwe verzekeringsproducten

Volgens Kruijer vielen de verkopen van nieuwe verzekeringsproducten ook mee. Deze verkopen hadden een waarde van 201 miljoen euro in het eerste kwartaal. Dit is hoger dan verwacht en ruim 8 procent meer dan in de eerste maanden van 2008. Analist Dirk Peeters van KBC Securities noemde de ontwikkeling zelfs ,,een enorme positieve verrassing.''

Door de afwaarderingen verzwakte de kapitaalpositie met 200 miljoen euro. Aegon houdt nu 2,7 miljard euro extra kapitaal aan. Dat bedrag komt bovenop wat het concern nodig zegt te hebben voor het behoud van zijn hoge kredietwaardering.

Nieuw kapitaal

Topman Wynaendts zei niet te verwachten dat het bedrijf nieuw kapitaal nodig zal hebben om de huidige financiële crisis en de recessie te weerstaan. Aegon kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat van 3 miljard euro. Het concern kan een derde hiervan nog dit jaar terugbetalen tegen gunstige voorwaarden. Wynaendts herhaalde donderdag dat Aegon dat zal doen als de omstandigheden het toelaten.

Het bedrijf meldde verder dat eerder aangekondigde kostenbesparing, die dit jaar 150 miljoen euro moet opleveren, op schema ligt. Een derde van de beoogde besparingen zijn in het afgelopen kwartaal al gerealiseerd.

Meer over