Meer onderzoek naar verkoop ziekenhuizen

Verschillende organisatie-adviesbureaus onderzoeken of ziekenhuizen commercieel kunnen worden geëxploiteerd. Paul Sturkenboom, die samen met een consortium de locatie Emmeloord van de polderziekenhuizen had willen kopen, is niet de enige volgens Jan Willem Brinkman, bestuursvoorzitter van de IJsselmeerziekenhuizen....

Brinkman en Harry Borghouts, voorzitter van de Raad van Toezicht, maakten donderdag bekend dat zij niet ingaan op Sturkenbooms voorstel om het Emmeloordziekenhuis te kopen.

Het bureau Boer en Croon, waarvan Brinkman partner is, is in gesprek met zo'n tien cliënten, besturen en artsen, die overwegen een afdeling van het ziekenhuis of een specialistenmaatschap te verzelfstandigen. Dit met het oog op marktwerking in de ziekenhuizen, die waarschijnlijk op 1 januari 2005 begint.

Ook grote banken, die niet met name willen worden genoemd, bevestigen dat zij praten met klanten over verzelfstandigde medische diensten.

Zelfstandige Behandelcentra voor een deelgebied, die aanschurken tegen een regulier ziekenhuis, zijn het meest kansrijk, zegt een bankier die anoniem wil blijven. Het idee van Sturkenboom heeft tijd nodig om voet aan wal te krijgen', zegt een collega. Sommige partijen gaan iets te snel.

Borghouts van de IJsselmeerziekenhuizen is vóór concurrentie in de ziekenhuiszorg, maar vindt het plan van Sturkenboom slecht onderbouwd. Veel van wat hij voorstelt, gebeurt al. Het gaat nu beter met het ziekenhuis, aldus Borghouts.

Meer over