Meer buitenlanders in top bedrijfsleven

Door de snelle internationalisering benoemen grote Nederlandse ondernemingen steeds vaker buitenlanders in de top van het management. ABN Amro benoemt volgende week twee Britten en een Braziliaan in de directie van de bank....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De divisie investment banking van ABN Amro komt onder leiding van H. Scott Barret en N. Bannister. De divisie buitenland komt in handen van S. Lires Rial. De drie krijgen de functie van directeur-generaal, de laag net onder de raad van bestuur. Zes van de 22 hoogste managers hebben nu een andere nationaliteit dan de Nederlandse.

Vorige maand werd bekend dat de plaats van managing director J. Kuiper, die toetreedt tot de raad van bestuur, wordt ingenomen door een Zwitser en een Zweed. 'We zijn in zeer rap tempo een buitenlandse bank aan het worden', zegt een woordvoerder. 'Maar de aanpassing van het management loopt wat achter op die ontwikkeling.'

Want het internationale ABN Amro mag intussen de achtste bank ter wereld zijn, topman J. Kalff wordt in zijn raad louter omringd door landgenoten. De komst van een buitenlander lijkt slechts een kwestie van tijd.

Andere Nederlandse bedrijven die het leeuwendeel van hun activiteiten en omzet in het buitenland behalen, zijn al wel tot het inzicht gekomen dat buitenlanders gewenst zijn in de absolute top. Ahold benoemde een half jaar geleden twee Amerikanen in het bestuur, B. Tobin en A. Noddle. 'Een logische stap', aldus een woordvoerder, die benadrukt dat de Nederlandse bestuurders ruime internationale ervaring hebben.

Wolters Kluwer benoemde enkele maanden geleden de Fransman J.-M. Detailleur en de Amerikaan H. Yarrington tot bestuurslid. De uitgever haalt intussen circa 80 procent van de omzet buiten Nederland. De Ier P. Morley ('Ik ben KPN') kwam medio vorig jaar in de raad van bestuur van 's lands grootste telecombedrijf.

Vanzelfsprekend is de gemengde top bij Brits-Nederlandse ondernemingen als Unilever en Shell, of Philips. Maar ook Aegon heeft al sinds 1992 een buitenlands bestuurslid, de Amerikaan D. Shepard. Het chemieconcern Akzo Nobel heeft een Duitser en een Zweed in de raad van bestuur.

Bij Baan laten Nederlanders het vuile werk opknappen door Amerikanen. Deze week maakte het softwarebedrijf bekend dat M. Coleman haar landgenoot T. Tinsley opvolgt als bestuursvoorzitter. Binnenkort worden nog twee Amerikanen benoemd.

Meer over