Maximale boete voor NS vanwege ontevreden klanten

De Nederlandse overheid heeft de maximale boete van 2,75 miljoen euro opgelegd aan de Nederlandse Spoorwegen (NS), omdat NS-klanten vorig jaar niet tevreden genoeg waren over de vervoerder. Ook de voorlopige boete die het bedrijf over 2013 kreeg, wordt definitief gemaakt.

Redactie
Reizigers op Utrecht Centraal begin deze maand. Beeld anp
Reizigers op Utrecht Centraal begin deze maand.Beeld anp

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het jaarverslag. In 2014 gaf 76 procent van de klanten de NS een 7 of hoger als rapportcijfer, 1 procent meer dan een jaar eerder.

Ook in 2013 kreeg het bedrijf de maximale boete. Die kon nog worden kwijtgescholden als de prestaties in 2014 voldoende verbeterden, maar dat is niet gebeurd.

Volgens het ministerie van infrastructuur en milieu kwam vorig jaar 92% van de reizigers op tijd aan, 2 procent meer dan in 2013. Toch waren reizigers ontevreden over de stiptheid van treinen. Ook beklaagden zij zich over drukte in de treinen tijdens de spits en vonden ze te vaak geen zitplaats. Daarnaast was de kans te klein dat zij een conducteur tegenkwamen in de trein.

Reizigers waren in 2014 wel positiever over de reisinformatie in de treinen en op stations. Ook voelden zij zich veiliger, maar dit was onvoldoende om het ministerie tevreden te stellen.

Een NS-conducteur. Volgens reizigers zijn er daar te weinig van in de trein. Beeld anp
Een NS-conducteur. Volgens reizigers zijn er daar te weinig van in de trein.Beeld anp

Winst

De spoorvervoerder boekte ondanks de boetes een winst van 180 miljoen euro over 2014. Het bedrijf is daarmee niet tevreden, want de winst zal dit jaar onder druk komen te staan door hogere concessiekosten voor het mogen rijden op het spoor en investeringen in onder meer nieuwe treinen.

'Wij zetten dan ook alle zeilen bij om kosten te verminderen en tegelijkertijd meer reizigers te trekken', zegt financieel directeur Engelhardt Robbe in een verklaring.

Meer over