Markt smartphones gaat op z'n kop

Als per 1 mei in Nederland de populaire, dure mobieltjes worden beschouwd als lening, BKR-geregistreerd, wordt een goedkoper model aantrekkelijk. Een revolutie dreigt, met Apple als mogelijke verliezer.

Laurens Verhagen
Topmerk Samsung biedt spektakel met schermen die buigbaar zijn: eerst een mobiel, dan een tablet. Beeld
Topmerk Samsung biedt spektakel met schermen die buigbaar zijn: eerst een mobiel, dan een tablet.Beeld

Op een zonderling na heeft iedereen al jaren een mobiele telefoon. Althans, in Nederland. Elke twee jaar nemen we keurig een nieuw toestel, het liefst een topmodel van Samsung of Apple. Maar dat gaat veranderen.

Het kan hard gaan. Nog maar tien jaar geleden hadden Nokia en Motorola samen tegen de 60 procent van de wereldwijde markt voor mobiele telefoons in handen. Kort daarna kwam de iPhone en ging de markt voor mobieltjes overhoop. Inmiddels maken Samsung en Apple de dienst uit. De concurrentie is moordend. Slechte smartphones bestaan nauwelijks meer, dus meer dan ooit zoeken de makers naar iets unieks waarmee ze zich kunnen onderscheiden van de rest. Een dubbele camera, metalen behuizing, futuristische vormgeving of een betere spraakassistent.

Siri, hier komt Bixby

Hierbij gaat de meeste aandacht uit naar de topmodellen van Samsung en Apple. De Galaxy S8 van de Zuid-Koreanen komt in april op de markt, terwijl de nieuwe iPhones na de zomer het licht zullen zien. Maar nu al zwelt de geruchtenstroom aan. De Galaxy S8 lijkt in ieder geval een nieuwe spraakassistent van Samsung te krijgen, Bixby genaamd. Maar Samsung onderscheidt zich vooral met spectaculaire vormgeving, zegt smartphone-analist Tim Wijkman van Telecompaper. Hij verwacht dat de marktleider nog dit jaar met een eerste toestel komt waarbij er helemaal geen randen meer te zien zijn en het scherm over alle randen heenbuigt. Met de Edge (S6 en S7) heeft Samsung al ervaring met dergelijke flexibele oled-schermen, maar bij dit toestel bedekt het scherm slechts één van de vier randen.

'De techniek is er al', weet Wijkman. 'Het lastige is vooral: wat doe je met de luidspreker of de homeknop.' Het échte spektakel van Samsung laat iets langer op zich wachten. Over één of twee jaar verwacht de analist de eerste Samsungs met schermen die buigbaar, oprolbaar of opvouwbaar zijn. Een toestel is dan het ene moment een tablet, het volgende een mobiel. Samsung is hier al lang mee bezig en heeft alle patenten in huis. De hamvraag is vooral: is het betaalbaar?

Marktverschuiving

En Apple dan? Blogs melden nu al dat de nieuwe iPhones draadloos kunnen worden opgeladen. En wat nog meer? 'Apple hoeft niet zo nodig voorop te lopen. Waar ze goed in zijn, is precies op het juiste moment de markt te volgen. Bovendien is het een ongekend sterk merk. Al plakken ze hun logo op een strijkbout, dan nog vliegt die de winkel uit.' Wijkman voorspelt niettemin dat Apple nog dit jaar met iets spectaculairs op designgebied komt. 'Er zullen twee toestellen komen die voortborduren op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, maar daarnaast komt er een eerste toestel met gebogen scherm.' Als de productie van oled-schermen voor Apple in 2018 in volle gang is, zullen er meer volgen.

Allemaal leuk en aardig en goed voor opwinding op techblogs, maar in Nederland zal de strijd dit jaar juist aan de onderkant van de markt gaan plaatsvinden, benadrukt Wijkman. 'Nederland is altijd een high-end-markt geweest. Maar dat gaat echt veranderen.' Om precies te zijn: vanaf 1 mei. Dan moeten de telecomproviders zich gaan houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). De meeste mensen kopen nu een nieuw toestel zodra ze een nieuw telecom-abonnement afsluiten. De prijs van de telefoon is dan in het abonnement inbegrepen. De bellers betalen de smartphone in maandelijkse termijnen af via hun abonnement. Bij toestellen die duurder zijn dan 250 euro wordt deze koppelverkoop vanaf mei als kredietverstrekking aangemerkt. En deze lening wordt vervolgens geregistreerd bij het BKR, wat weer gevolgen kan hebben voor het afsluiten van hypotheken. Veel gedoe dus, vandaar dat veel mensen hun toevlucht zullen nemen tot goedkope toestellen. 'Apple wordt het kind van de rekening', voorspelt Wijkman. 'In tegenstelling tot Samsung heeft Apple geen budgettoestellen. Merken die aan de onderkant opereren, Huawei of Alcatel, zullen juist profiteren.' De huidige top-3 (Samsung, Apple, Huawei) kan dus best eens gaan schuiven.

Meer over