Markt geeft Fed-tegenstemmers gelijk

Zonder een woord te hoeven zeggen, een spottend glimlachje om de lippen, halen Edward Gramlich en Robert McTeer vandaag toch het bloed onder de nagels vandaan bij hun collega's van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve....

Van onze verslaggever

Dinsdag vormden de twee Fed-bestuurders de eerste double dissent in het beleidscomité van de bank sinds mei 1998, zo meldde persbureau Bloomberg. Gramlich en McTeer bepleitten een verdere verlaging van de rente om het herstel van de economie een handje te helpen. Vergeefs: de tien andere beleidsmakers achtten het huidige rentepeil van 1,75 procent, 'gekoppeld aan een nog altijd robuuste onderliggende groei van de productiviteit, voldoende om een beter zakenklimaat te bewerkstelligen'.

Zelden werd zo'n oordeel zo snel en zo genadeloos afgestraft. Meteen na het Fed-besluit sloot de toonaangevende Dow Jones Industrial Average-graadmeter op zijn laagste peil sinds oktober 1998: op 7683,27 punten, een verlies van 188,88 punten ofwel 2,4 procent. De bredere S en P 500 gaf 14,43 punten ofwel 1,73 procent prijs op een slot van 819,27 punten, de graadmeter van hightech-schermenbeurs Nasdaq sloot 2,62 punten ofwel 0,22 procent lager op 1182,31 punten.

Er was weer typisch hedendaags Amerikaans bedrijvennieuws. Een wakkere analist bij Merrill Lynch - de zakenbank heeft kennelijk geleerd van de recente schandalen bij deze tak - vestigde de aandacht van Wall Street op een misgelopen gokje op het eigen aandeel bij EDS, de tweede computerdienstverlener van de wereld.

EDS had optiecontracten afgesloten in de verwachting dat de eigen beurskoers zou stijgen. Maar die deed wat zowat alle beurskoersen de laatste tijd doen, en EDS moest gisteren voor 225 miljoen dollar aan schuldpapier uitgeven om de verliezen op de contracten af te dekken.

Meer over