Winnaar en verliezer

Marcel Evers wil snel duidelijkheid in winkelhuurconflicten, en Zara-oprichter Ortega wordt beschuldigd van gebruik van dwangarbeid

Winkelclub met slimmigheidje in huuroorlog, modepionier in onderzoek dwangarbeid.

Marcel Evers van brancheorganisatie Inretail: 'Leegstand, verpaupering, lelijke hekken... Bij de gemeenten moet de knop echt om.' Beeld Jeroen Jumelet
Marcel Evers van brancheorganisatie Inretail: 'Leegstand, verpaupering, lelijke hekken... Bij de gemeenten moet de knop echt om.'Beeld Jeroen Jumelet

De winnaar: Marcel Evers, beleidsadviseur Inretail, wil snel duidelijkheid in winkelhuurconflicten

In de nasleep van de coronacrisis staan nog tientallen miljoenen euro’s op het spel voor winkeliers die nog geen goede deal over huurmatiging met de verhuurders van hun winkelruimte. Inretail, vertegenwoordiger van de winkelbranche, mocht deze week aanhaken bij een verzoek van de kantonrechter in Roermond aan de Hoge Raad. Die heeft de hoogste rechtbank gevraagd om meer duidelijkheid geven over de vraag hoe de pijn wordt verdeeld bij gedwongen sluiting van een horecazaak als gevolg van de coronamaatregelen. Moet de huurder gewoon doorbetalen of kan hij aanspraak maken op een huurkorting?

Dezelfde vraag speelt ook in de winkelsector. Daar kibbelen nog zo’n 20 duizend ondernemers over een eventuele huurkorting. Het regent dan ook rechtszaken. Inretail werd attent gemaakt op de mogelijkheid de Hoge Raad te vragen zich in een moeite door uit te spreken over winkelhuur, vertelt Marcel Evers (53), beleidsadviseur van de vereniging. Dat scheelt talloze individuele rechtszaken, denkt de econoom. Die kosten niet alleen veel tijd, maar ook veel geld - wat ondernemers zou kunnen afschrikken om hun recht te halen.

Rechters vinden het doorgaans redelijk dat huurders bij gedwongen sluiting niet meer dan ongeveer de helft van de huur te betalen, blijkt uit een eerste golf uitspraken van lagere rechters. En dan zijn er nog tal van andere vragen. Maakt het bijvoorbeeld uit als de huurder deel uitmaakt van een grote en rijke winkelketen? Inretail hoopt op spoedig antwoord.

Amancio Ortega, oprichter Zara. Beeld AFP
Amancio Ortega, oprichter Zara.Beeld AFP

.... & verliezer: Amancio Ortega, oprichter modebedrijf Zara, wordt beschuldigd van gebruik van dwangarbeid

Imago is alles in de modesector, dus bij de internationale winkelketen Zara kwam het nieuws donderdag hard aan. Het Franse Nationaal Parket Anti-Terrorisme (PNAT), specialist in bestrijding van misdrijven tegen de menselijkheid., is bezig met een onderzoek naar het kledingbedrijf op verdenking van gebruik van dwangarbeid.

Inditex, het moederbedrijf van Zara van de Spaanse oprichter Amancio Ortega (85), is niet de enige textielonderneming die onder het vergrootglas ligt. Ook producten van het Japanse Uniqlo, het Franse SMCP en het Amerikaanse schoenenbedrijf Skechers zijn mogelijk in elkaar gezet door Oeigoerse dwangarbeiders in China, in opdracht van onderaannemers van de modegiganten.

Zara-baas Ortega is met een persoonlijk vermogen van 64 miljard euro volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes een van de rijkste mensen ter wereld. Het bijna vijftig jaar oude bedrijf van deze ‘pionier in fast fashion’ wijst de verdenkingen stellig van de hand. Het zegt permanent onderzoek te doen naar arbeidsomstandigheden, ook als de kledingproductie wordt uitbesteed.

Het PNAT-onderzoek kwam op gang na een aangifte door een aantal organisaties die zich inzetten voor de Oeigoerse zaak en een Oeigoers slachtoffer van repressie. China ontkent overigens dat het de Oeigoerse moslim-minderheid onderdrukt. Beleggers lijken zich geen zorgen te maken over de Franse zaak. Het aandeel Inditex verloor nauwelijks aan waarde.

Meer over