Marcel Boekhoorn had alleen nog een handtekening nodig

Na een doorrekening van de plannen voor een gratis krant van investeerder Boekhoorn en het uitgeversconcern PCM, trokken de commissarissen de stekker eruit....

Investeerder Marcel Boekhoorn dacht een prachtige deal te hebben gesloten met Ton aan de Stegge, zijn vriend – ze werden samen rijk met de verkoop van Telfort aan KPN –, tevens bestuursvoorzitter van het PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant. Samen zouden ze een nieuwe gratis krant op de markt brengen, die miljoenen lezers moest bereiken. Boekhoorn zou 51 procent van de nieuwe uitgeverij krijgen, PCM 49 procent.

Hij had vorige week dinsdag alleen nog een handtekening nodig, maar die kwam niet. De vergadering van de raad van commissarissen van PCM, die was bedoeld om de plannen definitief te bekrachtigen, kreeg een onverwachte wending. De commissarissen besloten unaniem niet met Boekhoorn in zee te gaan. Ze zwichtten, zo vertellen goed ingelichte bronnen, na een doorrekening van de plannen door financieel PCM-topman Bert Groenewegen. Die zou het plan uit balans vinden. Het was een gammel plan, zegt een ingewijde. ‘Het had geen strategisch voordeel, was slecht voor het bedrijf en het zou ons veel pijn doen.’

PCM zou in het nieuwe bedrijf de kosten van het papier en de drukkosten van de gratis krant voor zijn rekening nemen. Maar nergens was een limiet afgesproken. Wat zou er gebeuren als de nieuwe krant, met de werktitel de Dictator, stormachtig zou groeien? En wat als er bijlagen gemaakt zouden worden? Ook moesten de persen van PCM worden aangepast. En een deel van de oplage zou een half jaar lang buiten PCM worden gedrukt. PCM zou daardoor jaarlijks toch rond de vijftien miljoen harde euro’s op tafel moeten leggen.

Na een jaar of vier kon PCM de gratis krant kopen, maar het bedrag was erg hoog, aldus betrouwbare bronnen. Boekhoorn zou 12,5 keer het bedrijfsresultaat eisen, wat zou neerkomen op een bedrag van rond de honderd miljoen euro.

Tot grote verrassing van de overige aandeelhouders keerde ook Stephen Grabiner, de vertegenwoordiger van PCM’s grootaandeelhouder Apax, zich tegen het akkoord. Vooral dat schoot Boekhoorn in het verkeerde keelgat.

Toen Grabiner uit de raad van commissarissen stapte en hij Boekhoorn het slechte nieuws meedeelde, reageerde deze verontwaardigd. ‘We hebben een deal.’

Grabiner keerde terug naar de commissarisvergadering en vroeg er nog eens over na te denken. Er werd nog wat onderhandeld over een deelname van 25 procent van PCM in het Boekhoornproject, maar uiteindelijk sprak president-commissaris Van de Merwe het definitieve nee uit.

Bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge zat op dat moment in New York. Toen hij in het weekend terugkwam, bleek ook hij van mening te zijn veranderd. We moeten het maar niet doen, zei hij.

Bij het telecombedrijf Telfort stond Aan de Stegge bekend als een flexibel man. Onder zijn leiding veranderde Telfort vier keer van strategie, elke keer weer met enthousiasme verdedigd door de topman. Ook bij PCM toont Aan de Stegge zich flexibel. Eind september wilde hij zelf een gratis krant, half oktober besloot hij toch in zee te gaan met Boekhoorn en nu is hij van die beslissing teruggekomen. Aan de Stegge, zeggen welingelichte bronnen, omarmt nu weer het ‘oude’ plan van PCM en de Volkskrant om een gratis krant te beginnen.

Het grote probleem is dat de twee grote aandeelhouders Apax en SDM de oude plannen hebben afgekeurd. Bij PCM wordt nu echter gekeken naar een ‘slimmer’ plan, dat niet zo veel geld hoeft te kosten. Gedacht wordt aan het gefaseerd invoeren van kleinere oplagen van de gratis krant, waardoor de aanloopverliezen lager zijn.

Of de Britse investeerder Apax daarmee zal instemmen, is de vraag. Apax lijkt snel uit PCM te willen stappen. Het opkoopfonds voelt weinig meer voor investeringen met grote aanloopverliezen. Een groot deel van de investering in PCM heeft Apax al terug. Deze zomer werden de achtergestelde leningen aan Apax ter waarde van 147 miljoen euro afgelost. Om die aflossing te financieren, heeft PCM zich diep in de schulden gestoken. Het resultaat is dat Apax minder geld in het bedrijf heeft zitten dan de andere grootaandeelhouder, SDM. De Britse investeerder heeft echter nog steeds een meerderheid van de aandelen.

Apax wil bij zijn definitieve vertrek uit PCM waarschijnlijk de boekenuitgeverij Thieme Meulenhoff meenemen. De investeerder wil die uitgeverij samenvoegen met de educatieve divisie van uitgeverij Wolters Kluwer, die sinds kort te koop staat. De angst bestaat dat Apax Thieme Meulenhoff voor tientallen miljoenen minder koopt dan wat het bedrijf op de markt waard is.

SDM wil het aandelenbelang van Apax graag overnemen, eventueel samen met een andere investeerder, maar dan moeten beide partijen het eens worden over de prijs en over de eventuele verkoop van Thieme Meulenhoff.

Meer over