Management Dillon Read loopt niet warm voor bod ING

De kans dat ING Groep er in de Verenigde Staten prestigieuze klanten bij krijgt als Anheuser-Busch, de grootste brouwer ter wereld, spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss en voedingsmiddelenproducent General Mills, is er na gisteren niet groter op geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens de Britse krant The Financial Times is het zittende management niet genegen om zijn belang van 75 procent aan ING te verkopen. De Nederlandse bankverzekeraar heeft al 25 procent, overgehouden aan de overname van het Britse Barings ruim twee jaar geleden. Het Amerikaanse management heeft een optie om die 25 procent ook te kopen, maar ING wil graag de volledige controle.

'Dillon Read voert nu besprekingen met ING over de uitoefening van de optie op de 25 procent die ING bezit. Met betrekking tot die besprekingen blijft Dillon Read voorstellen ontvangen van ING die zijn gebaseerd op de kennelijke wens dat Dillon Read die optie niet uitoefent', zo luidde het droge commentaar van een zegsman in New York.

Een woordvoerder van ING echter ziet de verklaring meer als ketelmuziek: 'Dit is onderhandelingstechnisch gepraat, dat tot doel heeft de prijs op te drijven.' Volgens hem onderhandelen ING en Dillon over alle opties: 'Het kan gaan om een volledige overname door de ING, of alles blijft zoals het is. Maar er bestaat ook de mogelijkheid dat Dillon de stukken terugkoopt.' De terugkoop-optie moet overigens vóór 1 juli uitgeoefend zijn.

Als ING Dillon Read volledig in zijn bezit krijgt, heeft het toegang tot enkele van de grootste Amerikaanse ondernemingen. Het Nederlandse conglomeraat ziet in Dillon een mooie aanvulling op de activiteiten van ING Barings in de VS. Barings is vooral goed in de research en in zogenaamde fixed-income effecten, zoals obligaties, terwijl Dillon Read sterk is in de aandelenhoek en bedrijfsfinanciering.

'Bovendien beschikt Dillon Read over mooie distributiekanalen', aldus ING, 'die grote effectenhuizen als Merrill Lynch ook graag willen hebben'. Mocht ING Dillon helemaal in bezit krijgen, dan is daarmee volgens de woordvoerder nog niet de gewenste omvang in de VS bereikt. 'Er kan dan nog best wel wat bij.'

Veel buitenlandse banken zijn momenteel op zoek naar mogelijkheden om hun aanwezigheid op Wall Street uit te breiden. Het grote voordeel van Dillon is dat het voornaamste bezit van deze bank de goodwill en de brains zijn, aldus analisten. In tegenstelling tot grote makelaars in effecten zoals Goldman Sachs en Merrill Lynch belegt Dillon Read nauwelijks voor eigen rekening, maar doet het vooral aan advieswerk en beleggingen voor rekening van derden.

Dit werk is uitermate winstgevend. Het rendement bedraagt gemiddeld 20 tot 25 procent op het eigen vermogen. Een exact winstbedrag wordt niet gepubliceerd, maar volgens ingewijden is 1996 voor de eigenaren (de partners in Dillon Read en ING) een recordjaar geweest. Volgens verscheidene bronnen zou ING ongeveer 450 miljoen dollar (bijna 870 miljoen gulden) voor de 75 procent moeten betalen. ING wil dit bedrag niet bevestigen. Bij het bedrijf werken 680 mensen. Bij ING Barings in de VS werken al circa duizend personen.

Meer over