Maleisië sluit luchtruim voor vliegtuigen Singapore

Maleisië heeft zijn luchtruim gesloten voor reddingsvliegtuigen en militaire toestellen van de Singaporaanse luchtmacht. Voor elke vlucht boven Maleisisch grondgebied moet Singapore voortaan toestemming vragen....

REUTERS; AP

Reuters, AP

KUALA LUMPUR

Volgens de Maleisische premier Mahathir Mohamad is het besluit genomen wegens de grote drukte in het luchtruim en 'om ons grondgebied stukje voor stukje terug te nemen.' Maleisië en Singapore vormden tussen 1963 en 1965 een federatie.

Mahathir zei ook klachten te hebben gekregen van Maleisiërs in het zuiden van de staat Johor, tegenover Singapore. 'Zij waren ongelukkig met de buitenlandse vliegtuigen in ons luchtruim.'

Waarnemers noemen Mahathirs argumenten een smoes. De betrekkingen tussen Maleisië en Singapore zijn de laatste tijd steeds slechter geworden. Over een reeks onderwerpen - immigratie, water, een eilandje en pensioenrechten - bestaan onderling grote geschillen.

Maleisië zou ook verbolgen zijn over de publicatie, deze week, van de memoires van oud-premier Lee Kuan Yew van Singapore. Daarin beweert hij dat Maleisische politici tijdens de federatie aanzetten tot rassenrellen en hun collega's uit Singapore probeerden om te kopen met cadeaus en callgirls.

Maleisië maakte gisteren ook bekend niet langer deel te nemen aan militaire oefeningen met Singapore. Kuala Lumpur werkt ook niet meer met Singapore samen bij reddingsoperaties op zee.

Meer over