Malaise troef op Amsterdamse beurs

Het rentespook keerde dinsdag terug op de beurzen. Angst voor renteverhogingen deden beleggers sidderen. De Amsterdamse effectenbeurs sloot in mineur....

Op een enkele uitzondering na, eindigden alle grote fondsen in de min. Handelaren geven de schuld aan het flauwe Amerika en de daar dreigende rentestijging. Grootste verliezer was de TNT Post Groep met ruim 6 procent naar 23,35. TPG moest inleveren ondanks de knappe halfjaarcijfers. 'Het heeft gewoon de markt tegen', constateerde een handelaar. Ook het vroegere zusje KPN moest terug: het fonds was 80 eurocent ex-dividend en verliet de markt met 2,45 euro verlies op 42,40. Daarmee verdamte bijna alle winst van maandag.

'De sleutel in de markt blijft de rente', constateerde een handelaar. 'Niet de bedrijfsresultaten of de gunstige economische ontwikkelingen.'

Vooral de financiële waarden en de technologie-aandelen als ASML leden onder de dreiging van een renteverhoging. Beleggers houden niet van een rentestijging, omdat dit de winsten van bedrijven onder druk kan zetten. Het lenen van geld wordt immers duurder voor ondernemingen.

Het feit dat Wall Street hoger opende dan verwacht, gaf nauwelijks aanleiding tot herstel. Ook Parijs, Londen en Frankfurt noteerden een verlies van respectievelijk 0,8, 1,5 en 1,4 procent.

Gunstige uitzondering was uitgeversconcern VNU, dat eruit sprong met een plus van zeven eurodubbeltjes op 36,60, bijna 2 procent. VNU, dat regionale dagbladen in de etalage heeft gezet, noteerde aan het eind van de ochtend nog een klein minnetje. Een echte reden konden handelaren niet vinden voor de stijging. Ook KLM sloot hoger, al was het mager met 5 eurocent op 26,00.

Ook de Midkap liet weinig verheffends zien. Hier was supermarktketen Laurus de uitzondering. De Franse supermarktfusie en het feit dat Laurus wordt gezien als een mooie overnamekandidaat, duwden de koers met bijna 5 procent omhoog naar 21,25 euro.

Meer over