DE KWESTIEPeter de Waard

Mag de rijkste man ter wereld ook van Twitter af?

null Beeld

Nuke Mars’ twitterde Elon Musk een keer. Hiermee bedoelde hij dat de Amerikaanse regering met een kernaanval op de polen van de planeet Mars het klimaat zou moeten opwarmen, zodat Mars bewoonbaar zou worden voor aardbewoners.

Musk, sinds vorige week op papier met 185 miljard dollar de rijkste man ter wereld, is een actieve twitteraar die graag provoceert en de boel op stelten zet. Niemand weet wat serieus is bedoeld en wat nonsens is. Musk zelf noemde Twitter ooit een war zone, een oorlogsgebied. En hij voelt zich thuis tussen fluitende bommen, ontploffende granaten en kogelregens van automatische wapens.

Ooit noemde hij een Britse duiker die betrokken was bij de redding van kinderen uit een Thaise grot op Twitter een ‘pedofiel’, nadat die Musks eigen plan om een duikboot te sturen had afgewezen met de opmerking dat Musk die beter in zijn reet kon steken. Vaak is Musk ervan beschuldigd te twitteren onder invloed van drank en drugs.

Hij gebruikt het medium om de aandelenkoers van zijn eigen bedrijf Tesla te manipuleren − met ‘koers is te hoog’ of ‘koers is zo laag dat ik het bedrijf van de beurs afhaal’ − waarvoor de Amerikaanse toezichthouder SEC hem al een keer dagvaardde. De zaak werd geschikt met een boete van 20 miljoen dollar.

Nadat de VS eind maart vorig jaar eindelijk in lockdown ging − veel te laat, volgens de experts − twitterde Musk ‘Free America now’ en noemde hij de van hogerhand opgelegde verplichting om thuis te blijven ‘een fascistische maatregel’. Corona zou een maand later volgens Musk al over zijn. Afgelopen week kreeg zijn vriendin, de Canadese popster Grimes, corona. Die meldde op haar beurt dat zij erg van de ziekte genoot.

Net als Trump kent Musk geen zelfreflectie en zal hij zich nooit excuseren voor fouten. Zijn tweets zijn bijna vergelijkbaar met de oproep van Trump aan zijn aanhangers om naar het Capitool te gaan. Net als Trump heeft Musk miljoenen volgelingen die alles wat hij zegt meteen liken.

Beleggers hebben zoveel vertrouwen in de blaaskaak dat de waarde van zijn autoconcern Tesla tot 880 miljard dollar is opgelopen, hetgeen betekent dat een fabriek die 500 duizend auto’s per jaar produceert meer waard is dan alle autobedrijven ter wereld die er samen 68 miljoen produceren. Na de koers­explosie van vorig jaar is de Tesla-koers dit jaar opnieuw omhoog gevlogen, waardoor iedereen zich afvraagt of Tesla of bitcoin de grootste zeepbel van dit moment is.

Trump is inmiddels van Twitter verbannen. Hij is persona non grata en volgens zijn critici zelfs een gevaar voor de wereldvrede, zo dicht bij de knop.

Elon Musk nog niet. Die mag nog vrijuit twitteren. Die staat nog huizenhoog op zijn voetstuk. Alleen heeft hij al een keer op Twitter aangekondigd kernbommen te willen lanceren, zij het in de richting van een andere planeet.

Meer over