GELDVRAAGREINOUT VAN DER HEIJDEN

Mag de bank discrimineren naar leeftijd?

null Beeld ANP
Beeld ANP

ABN Amro verlaagt mijn krediet vanaf het moment dat ik 65 jaar word. Is dat geen leeftijdsdiscriminatie?

‘Discriminatie is niet toegestaan’, zegt Artikel 1 van onze grondwet, ‘op welke grond dan ook.’ Maar dat geldt niet voor commerciële bedrijven als banken en verzekeraars. Zij hebben contractvrijheid en mogen klanten boven een bepaalde leeftijd dus gewoon weigeren. Wie ontevreden is, kan naar een andere aanbieder.

Banken stellen leeftijdsbeperkingen bij leningen en rood staan op de bankrekening. Ze gaan er wel iets ruimhartiger mee om dan vroeger. De AOW-leeftijd stijgt en gepensioneerden worden belangrijker als doelgroep.

Ik ben wel verbaasd over uw melding. ABN Amro verhoogde in 2012 de leeftijdsgrenzen voor krediet. De kredietruimte wordt sindsdien niet afgebouwd vanaf 65 jaar, maar vanaf 70 jaar. Maar nu blijkt dat de oude voorwaarden geldig blijven. Wie vóór 2012 afspraken maakte over rood staan of Privélimiet Plus, moet nog altijd vanaf 65 jaar de kredietruimte afbouwen. Dat is nu eenmaal zo afgesproken. Klanten van vóór 2012 mogen vanaf hun 75ste nog maximaal 1.000 euro rood staan. Voor nieuwere klanten is dat vanaf 80 jaar.

Wie een doorlopend krediet heeft bij ING, moet ook letten op de contractdatum. Er geldt nu geen leeftijdsgrens meer, behalve als het krediet vóór 21 april 2020 is afgesloten. Dan moet je vanaf 67 jaar beginnen met afbouwen.

U moet bellen met de bank en vragen om de nieuwe voorwaarden. De bank kan dan een toets doen van uw inkomen.

ABN Amro onderscheidt zich overigens van andere banken. Het is de enige bank die klanten het tekort op de bankrekening kwijtscheldt bij overlijden. Dat gebeurt ook bij Privélimiet Plus, maar dan alleen als de rekeninghouder bij overlijden nog geen 80 jaar oud is.

De grens voor rood staan is bij ING en andere banken afhankelijk van het maandelijkse netto-inkomen. Je kunt bij de meeste banken vanaf een bepaalde leeftijd niet meer dan één maandinkomen rood staan.

Bij SNS kunnen klanten sinds mei 2020 geen doorlopend krediet meer krijgen. Dat heeft niets te maken met leeftijd, maar met de dure kredietverschaffer Credit Agricole waarmee SNS samenwerkte. Het klachteninstituut Kifid stelde vast dat Credit Agricole de afgelopen jaren te veel rente rekende. U krijgt de te veel betaalde rente terug als u een krediet had bij een van de labels: Interbank, Ribank, de Nederlandse Voorschotbank of Intermediaire Voorschotbank. Vraag een schadevergoeding aan via de website mijnrentevergoeding.nl.

Terug naar de leeftijdsgrenzen. Voor hypotheken is de leeftijd niet relevant. Iemand van 80 kan nog een hypotheek voor dertig jaar afsluiten, op voorwaarde dat het inkomen hoog genoeg is. Met de woning als onderpand kan de bank de lening altijd terugkrijgen.

Voor andere kredieten kun je als 75-plusser praktisch nergens meer terecht. Wie op hogere leeftijd nog een auto wil kopen, moet genoeg spaargeld hebben liggen. Informeer uzelf tijdig. Vanaf 65 jaar beginnen de loketten zich te sluiten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl