Lusteloze handel krijgt Damrak niet in beweging

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Amsterdam lieten dinsdag weinig opmerkelijke uitslagen zien. De handelaren op het Damrak wachten op het Amerikaanse rentebesluit woensdag en de kwartaalcijfers van hoofdfondsen in Amsterdam later deze week.

De uitzendconcerns en de technologiesector moesten een stapje terug doen.

De slappe handelsdag bracht de AEX-index uiteindelijk een winst van 0,1 procent. De graadmeter van Beursplein 5 won 0,59 punten tot een slotstand op 492,89 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde de dag juist 0,1 procent lager op 623,36 punten.

Tegenvallende prognoses

Elders in Europa werden evenmin duidelijke keuzes gemaakt. De DAX-index in Frankfurt sloot 0,1 procent hoger dan maandag. In Parijs verloor de CAC-40 0,1 procent, terwijl de FTSE-100 in Londen 0,3 procent won.

Onder de dalers in Europa schaarde zich een behoorlijke groep technologiefondsen. Het negatieve sentiment in de technologiehoek werd mede aangejaagd door tegenvallende prognoses uit de Verenigde Staten. Die waren onder meer afkomstig van halfgeleiderproducent Texas Instruments.

Als gevolg daarvan leverde chipmachinefabrikant ASML in Amsterdam 1,2 procent in. Automatiseerder Getronics eindigde 1,5 procent lager. ASM International, toeleverancier van de chipindustrie, hield de schade beperkt tot een min van 0,3 procent.

In Frankrijk ging de mineurstemming in de sector niet voorbij aan STMicroelectronics, dat 2,7 procent verloor en daarmee onderaan in de graadmeter van Parijs bungelde. In Duitsland kwam Infineon weg met een koersverlies van 0,4 procent.

Vedior onderaan

De uitgeefconcerns Wolters Kluwer (plus 2,1 procent) en Reed Elsevier, dat 1 procent meer waard werd, hoorden tot de grootste stijgers bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Vedior bungelde in de onderste regionen. Het uitzendconcern verloor 1,4 procent. Het aandeel heeft een lagere beleggingsaanbeveling gekregen van het effectenhuis Petercam. De bank is minder positief geworden over de groeivooruitzichten van het uitzendconcern in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bij de middelgrote fondsen voelde ook Randstad de gevolgen, met een koersverlies van 3,4 procent.

Beleggers moesten het de gehele dag zonder belangrijk bedrijfsnieuws stellen. Ook op het macro-economische vlak was er niets te beleven. ,,Het was een rustige dag. Het was allemaal niet veel bijzonders'', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

De euro noteerde dinsdag 1, 2570 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder stond de wisselkoers op 1,2540 dollar.

Meer over