De winnaar & verliezer van de week

Luiermagnaat Jessica Alba versus de man achter de dodelijke loopbanden

Jessica Alba, The Honest Company

Eerst succesvol in de bioscoop, nu op de beurs

Ze speelde in Beverly Hills, 90210 en de kaskraker Sin City, maar de succesvolste rol van actrice Jessica Alba zou wel eens als luier- en billendoekjesmagnaat kunnen zijn. Woensdag debuteerde ze op de beurs van New York met haar bedrijf The Honest Company, maker van onder meer ‘ecovriendelijke’ mascara, allesreinigers, hydraterende gezichtsmaskers en crèmes tegen luieruitslag. De beursgang was een eclatant succes: de koers sloot woensdag 44 procent hoger, wat Alba, eigenaar van 5 procent van de aandelen, 108 miljoen euro rijker maakte.

Een ‘knijp-me-even-moment’, noemde Alba het beursdebuut. De 40-jarige begon haar bedrijf tien jaar geleden uit onvrede over het geringe aanbod aan babyproducten zonder chemicaliën. Helemaal crescendo ging het in de jaren daarna niet voor Alba & co. In 2017 moest ze haar babydoekjes terugroepen omdat een deel beschimmeld bleek te zijn. De jaren ervoor kreeg The Honest Company rechtszaken aan de broek omdat het bedrijf zou jokkebrokken over het natuurlijkheidsgehalte van zijn flesvoeding en zonnebrandcrème. Vorig jaar leed het bedrijf nog verlies, ondanks een omzet van bijna 250 miljoen euro, 28 procent hoger dan het jaar ervoor.

Dankzij de beursgang en de financiële steun van Louis Vuitton-miljardair Bernard Arnault ziet de wereld er plots heel anders uit voor The Honest Company. ‘Het is net een droom’, zei Alba woensdag in een dankwoord aan haar klanten. ‘Bedankt dat jullie je meest kostbare mensen aan ons toevertrouwen: your little people.’

John Foley, Peloton

Zijn loopbanden vertonen moorddadige trekjes

Er moest een 6-jarig kind voor sterven, nog los van tientallen koters, katten en puppy’s met verwondingen, maar deze week ging Peloton-patroon John Foley dan eindelijk door de pomp: hij roept zijn populaire loopbanden terug en staakt de verkoop van de mensenverslindende machines. Als filmregisseur Dick Maas ooit een vervolg overweegt op zijn klassieker De lift, dan kan hij misschien inspiratie opdoen bij het lugubere filmpje dat de Amerikaanse consumentenwaakhond CPSC vorige maand deelde. Op de beelden is te zien hoe een 5-jarig jochie met zijn hoofd klem komt te zitten onder de Tread+ van Peloton en daarna met roze bal en al onder de loopband verdwijnt.

Het slachtoffer kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar dat gold niet voor een 6-jarig kind dat overleed nadat het onder de loopband was gesleurd. In totaal kreeg de CPSC 72 meldingen binnen van ongelukken met de Tread en Tread+, massaal aangeschaft door Amerikanen sinds het coronavirus sportscholen tot verboden gebied maakte. Zoals daar zijn: een 3-jarig joch dat gereanimeerd moest worden, een 4-jarig meisje dat bijna haar kleine teen verloor, een 1-jarige rode kater met een verstuikte schouder en zo nog een heel gruwelkabinet vol.

Foley noemde de oproep van de CPSC om de apparaten terug te roepen vorige maand nog ‘misleidend’ en ‘onjuist’. De loopbanden van Peloton waren veilig, zei hij, zolang gebruikers zich aan de veiligheidsvoorschriften hielden. Maar woensdag kwam hij tot inkeer. ‘We hebben een fout gemaakt’, zei Foley over zijn gedrag van vorige maand. Beurshandelaren beloonden hem met een koersdaling van bijna 15 procent.

Meer over