Luchtvervuiling noopt tot 'afwisselend autogebruik' Parijs legt verkeer aan banden

De Franse regering heeft dinsdag gedecreteerd dat vandaag in Parijs 'afwisselend verkeer' van kracht is omdat de lucht ernstig is vervuild door uitlaatgassen....

AFP, Reuter, Guardian

PARIJS

Minister van Milieu Dominique Voynet besloot tot de ingreep omdat het niveau van stikstofdioxide in de lucht alarmerend was gestegen. De vervuilende stoffen blijven in de lucht hangen omdat het in Parijs zonnig en vrijwel windstil is. Vooral kinderen, bejaarden en lijders aan aandoeningen van de luchtwegen, hebben van de vervuiling veel last.

Zolang de maatregel van kracht is, is het openbaar vervoer gratis. Behalve particuliere auto's met het toegestane nummerbord mogen ook kleine auto's met meer dan drie inzittenden en voertuigen op lpg of elektriciteit worden gebruikt. De nu afgekondigde maatregel was al bij wet geregeld, maar werd tot dusver niet toegepast.

De parkeerpolitie heeft opdracht gekregen geen bonnen uit te delen aan auto's die in woonwijken fout staan geparkeerd. De maximumsnelheid is tijdelijk verlaagd tot zestig kilometer per uur binnen Parijs en tot 110 kilometer op de snelwegen rond de hoofdstad.

Overtreders van de noodmaatregelen zullen niet worden beboet, maar moeten hun auto's parkeren en verder wandelen.

Weerkundigen voorspellen dat er tot vanmiddag weinig aan de toestand zal veranderen. Luchtvervuiling van het huidige hoge niveau, fase 3, werd het laatst in oktober en november 1995 gemeten. Ook tijdens de hittegolf in augustus bereikte de vervuiling hoge waarden.

Meer over