Luchtvaartvoedsel

Precies 58 jaar geleden vloog PanAm voor het eerst over de Atlantische Oceaan. Daarom eten we vandaag luchtvaartvoedsel. Wie geen tijd of geld heeft om in een echt vliegtuig te stappen, kan de situatie thuis imiteren....

Begin met een snoepje. In het vliegtuig dient dit om de trommelvliezen te helpen bij de overgang naar een lage luchtdruk, al gebruikt de KLM hiervoor geen snoepje, maar een bekertje met een hot towel erin, waarmee zonodig de oren kunnen worden uitgestoomd. Een lage luchtdruk is belangrijk voor de juiste smaakervaring. Neem een heet bad om de bloedvaten te verwijden, of sluit ramen en deuren en zet de afzuigkap op de hoogste stand.

De warme maaltijd volgt na een uur. Duur voedsel had vroeger de voorkeur: truffels, ganzenleverpaté en veel kaviaar voor de eerste klas. Asperges, krab en garnalen voor de toeristen, maar in de muffe lucht die wordt rondgepompt en steeds sterker naar mensen ruikt, is die luxe nauwelijks te waarderen. Nu is eenvoudiger voedsel met sterke smaken in zwang, zoals pasta met gerookte zalm, een gerecht dat bedacht is door een KLM-stewardess. Voor vier personen:

250 gr gerookte-zalmsnippers

20 gr sjalotjes

20 gr witte wijn

625 gr room

250 gr crème fraîche

10 gr gehakte dille

30 gr boter

400 gr verse eierpasta (tagliatelle)

Fruit de sjalotjes in boter, en blus af met de witte wijn. Voeg room en crème fraîche toe. Laat inkoken. De zalmsnippers en dille erbij. Laat afkoelen. Kook ondertussen de pasta 1 minuut in kokend, gezouten water. Daarna wordt de pasta snel afgekoeld in ijswater, om te voorkomen dat hij doorkookt en gaat plakken. Laat de tagliatella uitlekken en meng dan met de saus. Verdeel over vier bakjes. Porselein voor Business Class, plastic voor de toeristen.

Voor het opdienen wordt de pasta in 16 minuten opgewarmd in een hete luchtoven op 200'C. Een magnetron wordt aan boord niet gebruikt, omdat de straling uitslag kan geven op andere apparatuur. Plaats het warme hoofdgerecht op een plateau naast een voorgerecht van bijvoorbeeld gekookte prei met vinaigrette, een fijngeprakt, hardgekookt ei en versnipperde uitgebakken bacon. Ook een kant en klaar toetje; bavarois, chocolademousse, of stukjes fruit. Een stukje kaas in plastic en een crackertje zijn ook op hun plaats.

Alle gangen worden tegelijk voor de gasten gezet. Zij kunnen de maaltijd desgewenst in omgekeerde volgorde eten. Ze mogen iets overslaan, maar niet om meer vragen . Er is gerekend op één plateau per persoon.

Mocht U vandaag in een echt vliegtuig zitten, drink dan alleen non-alcoholisch vocht en eet niets, want dat is het beste tegen jetlag. Geef dan uw plateau maar aan iemand anders.

Patrick Faas

Meer over