Luchtvaartpact debuteert met wereldnetwerk

Lufthansa, United Airlines en drie kleinere luchtvaartmaatschappijen gaan samenwerken onder de naam Star. Hierdoor wordt een alliantie gecreëerd met 578 bestemmingen in 108 landen, of, zoals de maatschappijen zelf zeggen, 'de eerste wereldomvattende alliantie'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Thai Airways, Air Canada en het Skandinavische SAS doen ook mee, terwijl het Braziliaanse Varig naar alle waarschijnlijkheid in oktober zal toetreden.

Samenwerkingsverbanden zijn niet nieuw. Sommige van de Star-luchtvaartmaatschappijen werkten al samen. Ook KLM heeft een alliantie, met Northwest Airlines, waardoor vluchtnummers en andere operationele activteiten worden gedeeld of samengevoegd, zonder dat sprake is van een fusie.

Het Star-bondgenootschap is echter nog niet eerder vertoond, omdat het zoveel luchtvaartmaatschappijen verbindt op verschillende continenten. De Star-leden zullen hun frequent flyer-programma's delen, terwijl hun balies dicht bij elkaar te vinden zullen zijn op de luchthavens. Ook krijgen de leden een nieuw Star-logo op hun vliegtuigen, naast het eigen beeldmerk.

Voor de luchtvaartmaatschappijen heeft de samenwerking als voordeel dat zij gezamenlijk kunnen inkopen, en daardoor lagere prijzen kunnen bedingen. Dat geldt voor artikelen van toiletpapier tot gehele vliegtuigen, aldus Lufthansa-directeur Jürgen Weber tijdens een grote presentatie op het vliegveld van Frankfurt, waar vijf vliegtuigen van de verschillende maatschappijen in een ster stonden opgesteld.

Meer over