Luchtoorlog dreigt boven Milaan Malpensa

Het conflict rond de Milanese luchthaven Malpensa lijkt een hoogtepunt te naderen. De Italiaanse regering eist dat vanaf morgen het meeste luchtverkeer op Milaan wordt afgewikkeld op vliegveld Malpensa, in plaats van op het oude Linate....

Van onze verslaggever

Dat was tegen het zere been van Italiës verkeersminister in het demissionaire kabinet, Bersani. De Italiaanse rijksluchtvaartdienst en de luchtverkeersleiders mogen geen enkele maatschappij toestemming tot landing geven, zodra zij haar nieuw toegewezen (beperkte) quotum overschrijdt.

Tegen Lufthansa, British Airways en andere klagers heeft de minister op voorhand 'gerechtelijke stappen' ingeleid wegens 'verstoring van de openbare orde'. Bersani noemt het verzet van genoemde bedrijven 'ongehoord'.

Malpensa was voorbestemd het grote internationale vliegveld van Milaan te worden. Het was ook de reden dat KLM zo tuk was op samenwerking met Alitalia. Maar een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen heeft voorkeur voor het oude vliegveld Linate, dat veel dichter bij Milaan ligt. Deze groep klaagde in Brussel tegen de Italiaanse decreten.

Gisteren kwam Brussel met zijn uitspraak. De Europese Commissie stelde 'serieuze twijfels' te hebben of de regelingen van de Italiaanse regering aan de Europese regels voldoen. Uitstel zou goed zijn, maar kan niet worden afgedwongen. Minister Bersani zei onmiddellijk dat de verhuizing per 20 april doorgaat.

De Commissie kan de Italiaanse regering niet dwingen om het besluit te veranderen, maar volgens een topambtenaar zou het het beste zijn als de verhuizing wordt uitgesteld. Als Rome doorzet, hebben de maatschappijen 'het volste recht om een schadeclaim in te dienen', zei hij.

De woordvoerder van Lufthansa kon niet zeggen wat er gebeurt als een toestel van Lufthansa verschijnt boven Linate. 'De situatie is chaotisch. Ik weet alleen dat we op Linate blijven vliegen.' KLM handhaaft twee van zijn vier vluchten op Linate.

Zwitserland heeft gisteren zijn luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Malpensa. Zwitserland vindt dat Italië de belangen van Swissair heeft geschaad.

Meer over