Longziekte duwt Hongkong richting recessie

Met een injectie van 11,8 miljard Hongkong dollar (ruim 1,5 miljard euro) in de economie van Hongkong hoopt Chief Executive Tung Chee-hwa van Hongkong het bedrijfsleven te behoeden voor economische malaise als gevolg van de longziekte SARS....

Ondertussen hebben alle grote zakenbanken hun prognoses voor de welvaartsgroei in Zuid-Oost Azië omlaag geschroefd. De meeste economische schade wordt verwacht in Hongkong en Singapore, de gebieden die het grootste aantal SARS-infecties tellen in verhouding tot hun bevolkingsomvang. Beide gebieden hebben dichtbevolkte steden, en zijn sterk afhankelijk van toerisme en buitenlandse handel. 'Wij verwachten de komende maanden een recessie in Hongkong', stelt de zakenbank Lehman Brothers.

Hoewel China meer gevallen van SARS telt, verwacht Lehman Brothers daar minder ernstige economische gevolgen. 'De Chinese economie is minder afhankelijk van toerisme.' Wel zouden buitenlandse investeerders het even kunnen laten afweten.

Het plan van de Hongkongse autoriteiten voor een geldinjectie behelst vrijstelling van belastingen op onroerend goed en water, alsmede leningen aan bedrijven om een half miljoen mensen te behoeden voor ontslag in het toerisme, de recreatieve sector, de detailhandel en de cateringindustrie. Hongkongers krijgen verder een deel van de loonbelasting terug.

De vrees voor SARS zal ook negatieve gevolgen hebben voor de wereldhandel, verwacht de Wereldhandelsorganisatie WTO. In 2003 zal het volume aan goederen en diensten dat over de grenzen stroomt slechts 3 procent groeien, voorspelt de WTO. Evenveel als in 2002 en slechts de helft van de 'normale' gemiddelde handelsgroei uit de jaren negentig van 6,7 procent per jaar. 'De geringe handel weerspiegelt de groeiende onzekerheden in de wereld', zegt directeur-generaal Gupachai Panitchpakdi van de WTO.

Ook de luchtvaart lijdt onder SARS. In de week van 7 tot 13 april noteerden de Europese maatschappijen 4,6 procent minder reizigers op hun internationale vluchten dan in dezelfde week vorig jaar, zo maakte brancheorganisatie AEA woensdag bekend.

De vliegtuigen naar het Verre Oosten worden steeds leger. In week 15 ging het aantal reizigers met 17 procent terug ten opzichte van een jaar geleden.

Mede hierom ziet luchtvaartmaatschappij Martinair de komende zomermaanden bevreesd tegemoet. Het aantal boekingen in deze traditionele topperiode blijft ver achter bij andere jaren. President-directeur Arie Verberk wijt dat vooral aan de angst voor de longziekte SARS.

Verberk zei woensdag dat Martinair maatregelen heeft genomen om grote schade te voorkomen. Het bedrijf neemt alle investeringen nog eens kritisch door en bekijkt of vacatures wel moeten worden vervuld.

Martinair gaat binnenkort op Toronto vliegen, een van de steden waar de WHO gisteren een negatief reisadvies voor heeft afgegeven.

Meer over