Lokaas van 100 miljard dollar

Centrale banken die tientallen miljarden dollars en euro’s in de markt pompen, de Fed die de rente verlaagt, handelsbanken die schuldbewust laten weten hoeveel miljard zij hebben afgeschreven op hun beleggingsportefeuille: het helpt allemaal niets tegen de kredietcrisis, die aan zijn vierde maand bezig is....

Het duidelijkst blijkt dat op de markt voor ‘verpakte’ effecten, zoals hypotheekleningen en creditcardleningen.

Tot eind juli waren beleggers er gek op: banken konden het zo gek niet bedenken (beleggen in tolwegen bijvoorbeeld) of investeerders namen het af. Nu ligt die markt – waarop honderden, zo niet duizenden miljarden dollars omgaan – helemaal stil.

Dat kan zo niet langer, hebben drie grote Amerikaanse banken bedacht. Volgens The New York Times zijn zij, aangemoedigd door het Amerikaanse ministerie van Financiën, bezig met het oprichten van een noodfonds dat de handel in asset backed commercial paper vlot moet trekken.

De schattingen van de omvang van dat fonds lopen inmiddels op tot 100 miljard dollar. Ook andere banken zouden zich nu bij de grote drie aansluiten.

‘Het zou mooi zijn als het zou helpen’, zegt Edith Siermann, bij Robeco verantwoordelijk voor de beleggingen in obligaties en andere vastrentende producten. ‘Maar we denken niet meteen: dit is het. Een crisis overwinnen, heeft tijd nodig. Onzekerheid en angst moeten slijten, die gaan niet zomaar over.’

Het noodfonds moet beleggers weer naar de geteisterde hypotheekmarkten lokken. ‘Het zou één groot fonds moeten worden’, aldus Siermann, ‘met beleggingen in hypotheekportefeuilles, maar dan met extra zekerheden omgeven. Men wil heel duidelijk omschrijven wat voor soort producten in het fonds zitten. Die zekerheden moeten beleggers dan terughalen naar deze markt.’

De achtergrond is natuurlijk dat de betrokken banken veel geld hebben geïnvesteerd in producten die nu helemaal niet meer verhandelbaar zijn.

Siermann: ‘Het merkwaardige van deze crisis is dat problemen op een deelgebied – de hypotheekportefeuilles van mindere kwaliteit – zijn overgeslagen naar andere markten, die daar niets mee te maken hebben, alleen dat de beleggingsproducten op dezelfde manier zijn verpakt. Van dit soort producten, waar op zichzelf helemaal niets mis mee is, hoef je nu echt niet te proberen iets te verkopen. Dat lukt je niet.’

Meer geld is dan geen oplossing, zeker niet omdat de markt vrijwel unaniem is in de verwachting dat het leed nog lang niet is geleden. Er zullen nog meer stroppen worden bekendgemaakt, zeker als de impasse lang aanhoudt, want elke dag dat er niet wordt gehandeld, worden de bewuste beleggingsproducten minder waard.

Daarnaast zijn nog niet alle banken klaar met hun rekenwerk: de beleggingen die gewaardeerd worden op modellen zijn nog niet allemaal in de schadeberekeningen meegenomen.

De schattingen van de omvang van de totale strop zijn inmiddels opgelopen tot 500 miljard dollar.

Meer over