Logica CMG schrapt 1400 banen

Door de dinsdag bekrachtigde fusie tussen Logica en CMG zullen ruim 1400 banen verloren gaan. Over banenverlies in Nederland maakt de Brits-Nederlandse automatiseerder pas later details bekend....

Van onze verslaggever

Logica en CMG hadden begin oktober al melding gemaakt van hun voornemen tot samengaan. In de nieuwe onderneming LogicaCMG krijgen de aandeelhouders van Logica 60 procent van de zeggenschap, terwijl die van CMG 40 procent van de nieuwe aandelen in handen krijgen.

De samensmelting zal jaarlijks 60 miljoen Britse ponden (94 miljoen euro) aan besparingen opleveren. De nieuwe onderneming zegt 6 procent van de 24 duizend werknemers te kunnen missen. 'Dat is goed nieuws voor de overige 94 procent van het personeel', stelt de onderneming.

Vooral in Duitsland zullen vanwege de overlap van bedrijfsonderdelen banen verdwijnen. Ook Nederlandse werknemers zullen niet buiten schot blijven, vermoedt bestuurder Paul ten Brink van vakbond De Unie. Hij eist nader overleg met het bedrijf.

De Britse Logica-topman Martin Read gaat de scepter zwaaien over de nieuwe onderneming. CMG-boegbeeld Cor Stutterheim zal twee dagen per week de functie vervullen van chairman, vergelijkbaar met de voorzitter van de raad van commissarissen. In die functie wil Stutterheim in ieder geval drie jaar aanblijven. 'Nee, ze zijn nog niet van me af,' grapte hij.

Stutterheim bestrijdt dat bij de fusie sprake is van een louter defensieve stap. 'Een goed team moet zowel een afgeslankte verdediging hebben als klaar staan voor de aanval.'

Analisten zijn niet onverdeeld gelukkig met de plannen. De besparing van 6 procent op de kosten weegt niet op tegen het gevaar van een mislukte fusie, stelt bijvoorbeeld Commerzbank.

Volgens LogicaCMG hoeft de integratie geen problemen op te leveren. 'De overeenkomsten zijn groter dan de verschillen', benadrukt Read. Of het personeel van CMG in navolging van Logica zijn stropdas afdoet en de werknemers van Logica net als bij CMG inzage krijgen in de salariëring van collega's, kon Read nog niet bevestigen. Hij stelde enkel 'het beste van beide werelden te willen handhaven'.

LogicaCMG krijgt een beursnotering in Londen en Amsterdam. De koers van CMG steeg op de Amsterdamse beurs met 5,9 procent naar 1,26 euro.

Meer over