Links Amsterdam wil brievenbus-bv's bestrijden

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad wil de levendige belastingontwijkingsindustrie in de stad de voet dwars zetten.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Veel trustkantoren zijn gevestigd aan de Zuidas in Amsterdam. Beeld Marcel van den Bergh
Veel trustkantoren zijn gevestigd aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld Marcel van den Bergh

PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren - oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad - dienen samen met coalitiepartij SP vandaag een initiatiefvoorstel in: zij dragen het college op zeven maatregelen te nemen die de stad meer grip moet geven op de brievenbusfirma's binnen de gemeente. Volgens Tax Justice International zijn er ruim 20.000 brievenbusfirma's in Amsterdam, die veelal profiteren van de gunstige Nederlandse belastingtarieven.

Jaarlijks zou ruim 4.000 miljard euro door die papieren bedrijfjes stromen, waardoor belastingdiensten wereldwijd miljarden euro's mislopen. Een aantal grote 'trustkantoren' in Amsterdam helpt bij het opzetten en beheren van zulke vennootschappen.

Openbaar register

Een gemeente heeft weinig wapens in handen om iets tegen zulke constructies te doen. Daar lopen ook de linkse partijen in Amsterdam tegenaan. Van hun zeven maatregelen bestaat de eerste uit het 'uitspreken van afkeur over belastingontwijking' door het college. Drie andere komen erop neer dat het college er bij het kabinet of de Europese Commissie 'op moet aandringen' dat bepaalde wetgeving snel wordt aangenomen. De partijen spreken bijvoorbeeld steun uit voor een Haags plan voor een register waarin van alle brievenbusfirma's wordt bijgehouden wie precies de eigenaar is - uitgebreider dan nu in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is na te gaan. Wat de partijen betreft moet al die informatie, liefst inclusief eventuele afspraken met de Belastingdienst, openbaar toegankelijk zijn.

Maar de raadsleden hebben ook voorstellen waarvoor het gemeentebestuur zelf aan het werk moet. Uitzoeken of de wet Bibob kan worden ingezet om te voorkomen dat malafide bedrijven of personen een brievenbus-bv openen, bijvoorbeeld. Zoals ook gebeurt wanneer iemand een café wil beginnen. Ook moet de gemeente elke vorm van sponsoring of samenwerking met trustkantoren verbreken. Ten slotte moet de gemeente de fiscale moraal onderzoeken bij bedrijven waarin ze aandelen heeft, zoals Schiphol en de haven.

Cowboys die schimmige types helpen

'De gemeente Amsterdam geeft morele steun voor een bestaande beweging richting een eerlijker mondiaal belastingstelsel en dat is goed', zegt André Nagelmaker van Holland Quaestor. Zijn organisatie vertegenwoordigt ruim de helft van alle trustkantoren in Nederland. Nagelmaker vindt het wel pijnlijk dat de gemeenteraad de trusts neerzet als cowboys die schimmige types helpen met belastingtrucs die niet door de beugel kunnen. 'Dat is ten onrechte, wij staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank, dus we worden volop gecontroleerd.' Bovendien wijst Nagelmaker erop dat er veel meer argumenten zijn voor internationale bedrijven om zich in Nederland te vestigen. 'Bijvoorbeeld omdat wij in Nederland zo'n goed rechtssysteem hebben en een betrouwbare overheid.' Nagelmaker vindt dat Amsterdam juist beter het imago van 'integer en transparant financieel centrum' zou moeten uitdragen.

Gemeenteraadslid Carolien de Heer (PvdA) is weinig onder de indruk van die woorden. 'Ik hoor de trustsector al jaren zeggen dat ze op de goede weg zijn. Intussen schrijft DNB het ene kritische rapport na het andere.' De linkse partijen zijn niet principieel tegen trustkantoren. 'Bedrijven kunnen namelijk best moreel acceptabele redenen hebben zich in Amsterdam te vestigen. Maar dan moet dat met veel meer openheid dan er nu is.'

Meer over