Limburgse kranten drijven koersen op

Een zogeheten win-winsituatie tekende zich maandag af op de Amsterdamse beurs, rondom de voorgenomen verkoop van het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger door de Telegraaf Media Groep (TMG)....

Het aandeel TMG steeg ook, met 4,8 procent op 22,20 euro. Gek? 'Valt wel mee', vindt Ron van der A van Delta Lloyd Securities. 'De Telegraaf heeft een belang van een procent of 25 in Wegener en bovendien neemt iedereen aan dat Wegener afhaakt vanwege de prijs. Dat wil dus zeggen dat de kans op een behoorlijke opbrengst voor TMG opgelopen is.'

Een Britse investeringsmaatschappij, Mecom, is naar verluid een belangrijke kandidaat om de Limburgse kranten over te nemen. 'De optie doet de ronde dat Mecon vervolgens de kranten toch bij Wegener onderbrengt, in ruil voor een groot belang in het krantenconcern', aldus Van der A. Beleggers hadden verwacht dat, als Wegener de kranten zou overnemen, een emissie noodzakelijk was geweest. Een emissie van nieuwe aandelen leidt tot verwatering van de winst.

De Limburgse kranten bepaalden de stemming in de AScX, de index van kleine bedrijven, die net als zijn grotere broers de AMX (Midkap) en AEX gisteren met een winst van enkele tienden van procenten sloot. Bij de middelgrote bedrijven ging in negatieve zin de aandacht uit naar Univar, het distributiebedrijf in de chemie, dat pas een maandje in de Midkap-index verkeert. Grootaandeelhouder HAL Holding verklaarde van meer dan de helft van zijn aandelen (een kwart van het bedrijf) af te willen. Volgens beleggers komt het erop neer dat HAL niet bijzonder veel groeiperspectief ziet in het aandeel, dat de afgelopen twee jaar aan een enorme opmars bezig is. Die kwam gisteren met een koersdaling van ruim 8 procent tot een voorlopig einde, op 42,60 euro.

In de AEX-index stal Philips de hele dag de show, op basis van een artikel in een Duitse krant, waarin het elektronicaconcern zich nadrukkelijk presenteert als een overnemende partij en niet als een partij die overgenomen wil worden. 'De strategie om van Philips een minder cyclisch bedrijf te maken, is succesvol', vindt Van der A.

Aan het einde van de handelsdag zakte Philips wat weg, om te sluiten met een winst van 1,4 procent op 28,29 euro. De AEX sloot met een winstje van 0,6 procent op 471,33 punten.

Meer over