Limburgse buizenfabrikant Sif alsnog naar beurs

De Limburgse buizenfabrikant Sif, groot geworden met de bouw van fundering voor windmolens op zee en pijpconstructies voor de offshore-industrie, gaat donderdag alsnog naar de beurs. Dat maakte investeringsfonds Egeria, dat 82,5 procent van de aandelen van Sif bezit, maandag bekend.

null Beeld Nederlandse Freelancers
Beeld Nederlandse Freelancers

In februari dit jaar blies Egeria de beursgang op het laatste moment af, omdat de aandelenmarkt toen uiterst onrustig was. Onder meer tegenvallende groei in China en de dalende olieprijs maakten beleggers nerveus.

Maar de laatste maanden trekken de beurzen weer voorzichtig aan. Egeria verkoopt donderdag maximaal 35 procent van de aandelen Sif op de Amsterdamse effectenbeurs. Nu de kogel eenmaal door de kerk is, moet de beursgang met gezwinde spoed plaatsvinden. Over twee weken maakt Sif de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Daarna zou de beursgang in afwachting van een nieuwe prospectus mogelijk twee maanden vertraging oplopen. Egeria wil niet zo lang wachten, omdat de zomer als een slecht moment voor een beursgang wordt beschouwd.

Egeria, een investeringsvehikel van de vermogende familie Brenninkmeijer, wil zijn beleggingsportfolio diversifiëren en zint daarom al langer op een manier om het belang in Sif te verminderen. Het aandeel in de Limburgse buizenfabrikant vertegenwoordigt ongeveer eenderde van de investeringsportefeuille van Egeria. Acht miljoen aandelen gaan daarom voor ongeveer 14 euro per stuk in de verkoop. De beursgang zou dus ongeveer 112 miljoen euro moeten opleveren. De totale waarde van Sif wordt daarmee op 357 miljoen euro geschat. De opbrengst van de beursgang gaat naar de verkopende aandeelhouders. Sif zelf wordt er niet rijker van.

Schmeitz Industriële Fabricage (SIF), vernoemd naar oprichter Theo Schmeitz, begon in 1948 als familiebedrijf in Roermond. De afgelopen jaren maakte het bedrijf furore als leverancier van pijpconstructies voor offshore olie- en gaswinning en als bouwer van fundamenten voor windmolens op zee. Sif is nu marktleider in monopiles: reusachtige pilaren die aan de zeebodem worden verankerd en als fundament dienen voor windmolens op zee. Zo'n 85 procent van de omzet kwam het afgelopen jaar uit de offshore windenergie-industrie, de overige 15 procent uit de olie- en gassector, zegt algemeen directeur Jan Bruggenthijs.

Windenergie

De dalende olieprijs zorgt wereldwijd voor afnemende orders van producenten van fossiele brandstoffen, maar Bruggenthijs stelt dat de orderportefeuille afkomstig uit de olie- en gasindustrie voor 2016 'aan de bovenkant van de doelstelling' is, en dat het bedrijf in 2017 stabilisatie verwacht. 'Qua orders uit de windenergie zitten we voor 2016 helemaal vol en de orderportefeuille voor 2017 zijn we aan het opbouwen.'

Bovendien zal de vraag naar windmolenfunderingen - en naar groene energie - naar verwachting toenemen. Op middellange termijn blijft die echter onzeker: de markt voor windenergie drijft grotendeels op overheidssubsidie; bij politieke veranderingen kan die op de tocht komen te staan.

Egeria's plotselinge beslissing alsnog de beurs op te gaan, onderstreept dat het beursklimaat langzaamaan verbetert. Nederlandse beleggers verwelkomen bovendien ook in onzekere tijden vers bloed aan het Damrak, getuige de succesvolle beursgang van een handvol bedrijven sinds eind 2014. Daaronder drankenproducent Lucas Bols, de wereldwijde brillenmaker GrandVision (Eye Wish en Pearle), en natuurlijk ABN Amro. Verzekeraar ASR, Philipsdochter Philips Lighting, en veevoerproducent ForFarmers staan in de startblokken.

Meer over