Liever Jom Kipoer dan Kerst vieren? Bij Spotify in Zweden ruil je vanaf nu vrije dagen naar keuze

Niet iedereen viert Kerstmis of luidt het nieuwe jaar in op 1 januari. Wel is in veel landen bijna iedereen op deze dagen vrij. Werknemers van het Zweedse Spotify kunnen sinds dit weekeinde officiële vrije dagen zoals 25 december ruilen voor vrije dagen naar keuze, zoals het joodse feest Jom Kipoer (in september of oktober), het hindoefeest Diwali (in oktober of november) of de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 mei).

Kerstmis, Jom Kipoer of Diwali: hightechwerker kan vaker kiezen. Beeld epa
Kerstmis, Jom Kipoer of Diwali: hightechwerker kan vaker kiezen.Beeld epa

Volgens Katarina Berg, hoofd personeelszaken bij Spotify, komt dit beleid tegemoet aan de wensen van het personeel. 'We willen onze werknemers de vrijheid geven de waarden en overtuigingen te vieren die hun aan het hart gaan.' Spotify heeft wereldwijd bijna 3.500 werknemers. De werknemers in Zweden en de VS hebben samen meer dan negentig nationaliteiten.

'In Nederland is er geen wet die voorschrijft dat een werknemer vrij moet nemen met Kerstmis. De werknemer heeft het recht dat zelf te bepalen', zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.

Dat is de theorie. In de praktijk is vrij nemen op christelijke of nationale feestdagen in Nederland de norm. Veel bedrijven zijn met Kerstmis immers gesloten. Wie wel op kantoor is op een officiële feestdag kan daar soms weinig werk verzetten, omdat alle zakelijke contacten die dag onbereikbaar zijn. 'In de bouw zijn werknemers vaak wel verplicht vakantie te nemen in de bouwvak, omdat een werkgever niets heeft aan één aanwezige kracht,' aldus Verhulp.

Eerder besloten Netflix en LinkedIn hun werknemers zelf te laten beslissen hoeveel vrije dagen ze nemen. Die op het eerste gezicht personeelsvriendelijke maatregel leidde juist tot kritiek. Als werknemers geen vast aantal vrije dagen meer krijgen, zouden ze in bedrijven met een competitief arbeidsklimaat juist minder vaak vrij durven nemen.

Financieringsplatform Kickstarter stopte in 2015 weer met onbeperkte vakantiedagen, omdat bleek dat werknemers dan inderdaad te weinig vrij namen.

Meer over