'Leegstand in joodse nederzettingen enorm'

Een kwart van de woningen in de joodse nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook staat leeg. Dat zou blijken uit uitgelekte Amerikaanse gegevens die dinsdag door de Israëlische krant Ha'aretz zijn gepubliceerd....

Reuter, AP

JERUZALEM

De Israëlische premier Netanyahu sprak de Amerikaanse conclusies gisteren met klem tegen. 'Ik kan u niet de exacte cijfers geven, maar het rapport is zachtjes gezegd schromelijk overdreven', aldus de minister-president.

Radio-Israël legde een verband tussen de timing van het lek en de Israëlische weigering toe te geven aan druk van de Amerikaanse regering de bouw van nederzettingen stop te zetten.

Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris, geciteerd door Ha'aretz, hoeft Israël de bouw van nederzettingen niet voort te zetten 'omdat alle joodse kolonisten kunnen worden gehuisvest in bestaande woningen in bestaande nederzettingen'.

Volgens Ha'aretz is het Amerikaanse rapport gebaseerd op satellietwaarnemingen, waaruit valt af te leiden dat 26 procent van de woningen op de westelijke Jordaanoever leegstaat. Het rapport zou in februari zijn voltooid. Slechts 31 duizend van de 41 duizend woningen op de Westoever, exclusief Oost-Jeruzalem, zouden zijn bewoond.

De Amerikanen zouden de gegevens vorige week vergeefs hebben aangedragen tijdens het bezoek van de Amerikaanse Midden-Oostengezant Ross aan Israël. De leegstand in Gaza zou 56 procent belopen en op de Golan 28 procent.

Het autonomie-overleg tussen Israël en de PLO staat sinds maart in het teken van de nederzettingenkwestie, nadat premier Netanyahu het besluit had genomen een joodse wijk te bouwen op de heuvel Har Homa in Palestijns Oost-Jeruzalem. De Palestijnen eisen een volledige bouwstop.

Kolonistenleider Wallerstein plaatste gisteren kanttekeningen bij de Amerikaanse cijfers. Hij wees erop dat onder de regeringen van de beide Arbeidspartij-premiers Rabin en Peres kolonisten veelal illegaal leegstaande appartementen betrokken.

Meer over