Lans Bovenberg meest invloedrijke Nederlandse econoom

Lans Bovenberg (56) blijft de meest invloedrijke Nederlandse econoom. Dat blijkt uit de zogenoemde Polderparade, de lijst van veertig Nederlandse en Vlaamse economen die de laatste vijf jaar het meest zijn geciteerd in wetenschappelijke publicaties.

Econoom Lans Bovenberg. Beeld anp
Econoom Lans Bovenberg.Beeld anp

Bovenberg (hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg en wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut Netspar) stond ook in de vorige ranglijst uit 2010 bovenaan. Hij dankt zijn eerste plaats in de editie van 2015 vooral aan zijn pleidooi voor een zogenoemde vlaktaks.

Deze vlaktaks zou complexe fiscale constructies om belastingen te ontwijken ontmoedigen, het fiscale stelsel vereenvoudigen en zo extra economische groei creëren. Het CDA is een van de partijen die een vlaktaks - een voor ieder gelijk percentage van bijvoorbeeld 36,5 procent - heeft omarmd. De PvdA denkt dat dit vooral de hoogste inkomens bevoordeelt.

Ook Bovenbergs artikel Macro-oplossing voor hypotheekberg, dat hij samen schreef met Arnoud Boot, bracht door de talrijke reacties veel citatiepunten op voor Bovenberg. In dit artikel werd het voorstel gedaan 300 miljard euro van het pensioenvermogen aan te wenden om hypotheken van banken over te nemen en zo de bankbalansen op te schonen. Volgens econoom Sweder van Wijnbergen is deze ingewikkelde constructie ofwel overbodig (als de hypotheken tegen marktprijzen worden overgenomen), ofwel een ongehoord grote subsidie aan de bankensector (als de hypotheken op nominale waarde mogen worden ingebracht).

(Tekst loopt door onder graphic)

Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings. Beeld ANP XTRA
Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings.Beeld ANP XTRA
null Beeld
Beeld

Op de ranglijst staat dit jaar Coen Teulings (Cambridge/UvA) op twee, Willem Buiter (Citigroup) op drie, Ruud de Mooij (IMF) op vier en Casper van Ewijk (UvT/UvA) op vijf. Het Centraal Planbureau draagt in mankracht het meeste bij aan het debat: 16 procent in de top-100 is CPB'er. Zodra het om citaties op basis van artikelen gaat, domineren de Tilburgse economen.

Een aantal economen in de Polderparade heeft een aanzienlijke sprong omhoog gemaakt. Ten eerste arbeidseconoom Ronald Dekker (UvT), die vanuit een plaats buiten de top-40 opklom naar plaats 17. Deze stijging heeft Dekker te danken aan zijn artikelen over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Andere grote stijgers zijn Frank den Butter (27 plaatsen omhoog), Paul De Grauwe (21 plaatsen), Pierre Koning (18 plaatsen), Daniel van Vuuren (13 plaatsen) en Egbert Jongen (12 plaatsen). Paul De Grauwe (LSE), de enige Belg in de Polderparade, scoort met publicaties over de bankencrisis en de toekomst van de eurozone. Hij bepleit een actievere rol van de ECB om de eurocrisis op te lossen.

De lijst is gebaseerd op zeven belangrijke Nederlandse/Vlaamse economische tijdschriften: Economisch-Statistische Berichten, De Economist, KVS-Preadviezen, TPEdigitaal, Kwartaalschrift Economie, Tijdschrift voor Openbare Financiën en Me Judice.

Willem Buiter, Brits econoom van Nederlandse afkomst. Buiter is verbonden aan de London School of Economics. Beeld Jeroen Oerlemans / Hollandse Hoogte
Willem Buiter, Brits econoom van Nederlandse afkomst. Buiter is verbonden aan de London School of Economics.Beeld Jeroen Oerlemans / Hollandse Hoogte
Meer over