Land Rover: terugroepactie niet wegens hack

Jaguar Land Rover ontkent dat problemen met de elektronische beveiliging van auto's van dit luxemerk hebben geleid tot een terugroepactie. 'De terugroepactie die gisteren is aangekondigd, is een servicemaatregel die te maken heeft met een mechanisch component in de deur. Dat auto's worden teruggeroepen omdat ze makkelijk gehackt zouden kunnen worden, is niet waar', zegt Bas van der Wal van Jaguar Land Rover Nederland.

De Range Rover Evoque bij de presentatie van het nieuwe model in 2011 op de autobeurs van Frankfurt. Beeld epa
De Range Rover Evoque bij de presentatie van het nieuwe model in 2011 op de autobeurs van Frankfurt.Beeld epa

Gisteren meldde de BBC dat het concern 65 duizend auto's ging terugroepen vanwege problemen met de beveiliging van het zogenoemde keyless entry systeem, waarmee deuren op afstand geopend kunnen worden en de motor gestart. Bendes zouden gebruik maken van elektronische zenders waarmee ze de elektronische portier kunnen hacken, meldde de BBC gisteren.

Land Rover zegt dat het gaat om een metalen onderdeel in de afsluiting van de deur. Dat kan vervormd raken tijdens extreme off-road-ritten, waardoor de deur na verloop van tijd niet meer sluit.

Vaak gestolen

Van der Wal erkent dat relatief veel Range Rovers worden ontvreemd. 'Het is een gewilde auto en we leveren continu strijd met bendes om ze voor te blijven in beveiliging.' De zwakke schakel is volgens Land Rover de zogenoemde obd-poort, een communicatiesleuf waarmee toegang verkregen kan worden tot het motormanagement.

Elke auto heeft sinds halverwege de jaren negentig zo'n poort. Iedereen moet er toegang toe kunnen krijgen, zodat ook vrije garages aan moderne auto's kunnen sleutelen. 'Maar het nadeel is dat je daarmee rechtstreeks in de computer van de auto kunt kijken', zegt Van der Wal. Dat levert een beveiligingsprobleem op.

Land Rovers zijn extra kwetsbaar doordat het auto-alarm van dit merk pas wordt ingeschakeld als de eigenaar de auto afsluit door twee keer op de afstandsbediening te klikken. Na een keer klikken worden slechts de deuren vergrendeld.

Jaguar Land Rover adviseert klanten met een Evoque, die relatief vaak gestolen wordt, een extra zwaar alarm te installeren: 'We adviseren een zogenoemd klasse 4 alarm, waar een track en trace module op zit.' Daarmee kan een auto worden getraceerd na een diefstal.

Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit worden in Nederland veel Evoques gestolen: de kans daarop bedraagt bijna een op dertig, terwijl die kans bij andere merken gemiddeld een op achthonderd bedraagt.

Land Rover was niet eerder bereikbaar voor commentaar.

Meer over