Lagere olieprijs zet Wall Street op winst

NEW YORK (ANP-AFX) - Op de Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag flinke koerswinsten geboekt. Een lagere olieprijs wekte de kooplust van aandelenhandelaren.

Voor de zevende dag op rij daalde de prijs van ruwe olie waardoor de vrees voor inflatie verder afnam. Goedkopere olie stimuleert de consumentenbestedingen en drukt de productiekosten van bedrijven.

Aan het eind van de handel boekte de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen een winst van afgerond 101,25 punten (0,9 procent) en kwam uit op een totaal van 11.498,09. Home Depot was de grootste stijger. De doe-het-zelfketen pluste bijna 5 procent. McDonalds volgde met een koerswinst van 2,9 procent.

Goldman Sachs

De index van de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs stond 2 procent hoger op 2215,82 punten. Dat waren er 42,57 meer dan maandag. De breed samengestelde S&P 500-index klom met 1 procent naar 1313,11 punten.

De olieprijs zakte dinsdag tot onder de 64 dollar per vat, het laagste niveau in vijf maanden tijd. De prijsdaling was mede te danken aan het IAE. Het Internationaal Energie Bureau meldde dinsdag dat de vraag naar olie dit en volgend jaar lager zal uitkomen dan eerder geraamd.

Ook Goldman Sachs droeg bij aan het positieve beurssentiment. De Amerikaanse zakenbank maakte dinsdag beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Het fonds boekte zelf een winst van 4,8 procent Andere financials zagen hun koersen eveneens stijgen. Zo won branchegenoot Lehman Brothers 4,2 procent en steeg de beurswaarde van JP Morgan Chase met 1,4 procent.

Credit Suisse

In de Nasdaq stonden de bedrijven die gelieerd zijn aan de halfgeleiderindustrie in de schijnwerpers. De Zwitserse zakenbank Credit Suisse liet zich positief uit over de sector en in het bijzonder over chipfabrikant Applied Materials. De koers van dit bedrijf steeg met 6 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2690 dollar tegen 1,2710 dollar aan het eind van de beurshandel in Europa.

Meer over