Lage straffen voor ATM wegens milieudelicten

De rechtbank in Breda heeft vrijdagmiddag een boete van 160.000 euro opgelegd aan ATM (Afvalstoffen Terminal Moerdijk) en 20.000 euro aan directeur J.D....

ANP

De officier van justitie had tegen ATM een geldboete van een half miljoen euro geëist en tegen directeur Jac Droog 50.000 euro en zes maanden voorwaardelijke celstraf. ‘De afvalverwerker uit Moerdijk heeft meer verontreinigde grond verwerkt dan was toegestaan, had geen vergunning voor het opslaan van verfafval en heeft de normen die wettelijk zijn vastgelegd voor het lozen van verontreinigd afvalwater en de uitstoot van gassen overschreden’, aldus rechter R. van den Heuvel.

De rechtbank was mild in haar vonnis omdat de vergunningen niet altijd even duidelijk zijn voor de bedrijven. ‘Hoe moet je ze interpreteren, is vaak de vraag.’ Ook het onderzoek in deze zaak is niet vlekkeloos verlopen en daar hield de rechtbank ook rekening mee. De directeur kreeg geen voorwaardelijke celstraf, omdat de feiten al lang geleden gepleegd zijn.

De raadsman van ATM, B. van Eijk, zei niet ontevreden te zijn met de uitspraak. Medewerkers van het bedrijf feliciteerden elkaar na de uitspraak.

Onder meer politie, justitie en Rijkswaterstaat stonden in september 1999 op de stoep bij het concern aan de Vlasweg in Moerdijk. Ze namen monsters van de lozingen bij de afvoer naar het Hollands Diep en bekeken de boekhouding. ATM is een van de grootste en veelzijdigste verwerkers van (gevaarlijke) afvalstoffen in Europa.

Meer over