Lage omzetten deren AEX-index niet

Lage omzetten konden de Amsterdamse effectenbeurs maandag niet deren. De toonaangevende AEX-index kon 0,4 procent optellen bij wat nu toch echt op een eindejaarsrally begint te lijken: de slotstand was 432,80 punten....

In Amsterdam was TomTom blikvanger. De fabrikant vannavigatie-apparatuur voor in de auto kreeg te maken met hetpessimisme van een analist van Goldman Sachs en verloor5,2 procent op 31,08 euro.

Voor Van der Hoop Bankiers, dat de afgelopen jaren al hetbestaan van een minifondsje leed, was maandag wellicht de laatstehandelsdag. 's Ochtends kwam er geen handel tot stand: hetverschil tussen bied- en laatprijzen was voortdurend meer dan 10procent en dan houden de beursautoriteiten de handel tegen. Pasin de middag kwam er een prijs op het bord: meer dan 80 procentlager dan die van vrijdag. Het noodlijdende fonds sloot81,8 procent lager op 0,60 euro. Daarna maakte Euronext bekenddat het aandeel vandaag op het strafbankje moet plaatsnemen.

In de AEX-index viel Philips op. Volgens Ron van der A vanDelta Lloyd Securities zijn analisten positief over deelektronicafabrikant na enkele presentaties vorige week. Philipssteeg 1,25 procent op 28,99 euro. In negatieve zin hebbenanalisten hun mening bijgesteld over VNU. 'Dat was de laatsteweken aan een opmars bezig, door de overnameberichten, maar dekoersdoelen zijn nu bijgesteld. Tja, er komt ooit een einde aan',aldus Van der A. VNU hield de schade beperkt tot een verlies van0,1 procent op 28,57 euro. Getronics daalde (doorwinstnemingen) 0,9 procent op 10,98 euro.

De MidKap-index (voor middelgrote bedrijven) pakte 0,37 punt(0,1 procent) op 506 punten.

De koersen op andere beurzen in Europa stegen tot niveaus diein drieënhalf jaar niet waren bereikt.

In Frankrijk stond Vivendi Universal in het middelpunt van debelangstelling. Het aandeel steeg 3,5 procent nadat bekend werddat gesproken wordt over een samengaan van dochter Canal Plus metde kleinere concurrent TPS, eigendom van de de tv-kanalen TF1 enM6. Daarop stegen ook de aandelen van andere media-ondernemingen.

De indices in Frankfurt en Parijs lieten stijgingen zien vanrespectievelijk 0,4 en 0,3 procent.

De euro zette zijn opmars op de valutamarkten voort.Maandagavond was de euro 1,1970 dollar waard. Dat is ruimanderhalve cent meer dan de slotkoers van 1,1810 dollar vanvrijdag.

Meer over