Laadstations Fastned groeien

Marijn Thijs
Een snellaaadstation van Fastned in Oegstgeest. Beeld ANPinOpdracht
Een snellaaadstation van Fastned in Oegstgeest.Beeld ANPinOpdracht

Snellaadbedrijf Fastned is opnieuw hard gegroeid. Het bedrijf zette in 2017 een totaalbedrag van 530.667 euro om: een stijging van 133 procent. Fastned produceert oplaadstations waar elektrische auto’s in ongeveer twintig minuten hun accu kunnen opladen. De hoge omzetgroei is vooral te danken aan de uitbereiding van het laadpalennetwerk. Ook rijden er ten opzichte van vorig jaar in Nederland 61 procent meer elektrische auto’s rond.

Fastned maakt echter nog geen winst. Het bedrijf noteerde netto een verlies van bijna 5 miljoen, iets lager dan het jaar ervoor. De producent investeert naar eigen zeggen veel in nieuwe locaties voor snellaadstations, en hoopt daarmee op de verwachte exponentiële groei van het aantal elektrische auto’s in te spelen. Bij de laadstations werd in 2017 voor ruim 1 miljoen kilowattuur geladen. Op dit moment kunnen bestuurders van stekkerauto’s op 69 locaties in Nederland opladen onder een koepel.

Op drukkere stations worden volgens Fastned-CEO Michiel Langezaal laders bijgeplaatst. ‘Daar zitten ook snellere laders bij waarmee mensen hun auto tot vijftig keer sneller dan thuis kunnen opladen.’

Daarnaast werkt het bedrijf aan laadstations in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Op termijn wil Fastned een Europees netwerk met 1.000 locaties opzetten.

Meer over