Kwartaalwinst ING stijgt naar 1,3 miljard

ING heeft in het tweede kwartaal van dit jaar aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De bank verleende daarbij meer kredieten en boekte betere resultaten op de financiële markten dan in de eerste drie maanden van 2016.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

ING meldde woensdag een nettowinst van 1,3 miljard euro voor het tweede kwartaal, tegen 358 miljoen euro een jaar eerder. In 2015 werd het resultaat gedrukt door een eenmalige afschrijving. De winst dit jaar liep door correcties van incidentele posten, waaronder de verkoop van VISA-aandelen, met een kwart op naar 1,4 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak in een toelichting van 'uitstekende vooruitgang' in de eerste helft van dit jaar. De bank blijft naar eigen zeggen echter 'waakzaam' voor mogelijke politieke risico's en de aanhoudende onzekerheid rond regelgeving.

Brexit

'De situatie in de wereld is momenteel duidelijk niet stabiel', zei Hamers in dit verband. 'We zien geopolitieke onrust, toenemende polarisatie in de politiek, de Brexit. Daarnaast is er voor ons nog altijd veel onduidelijk op het gebied van nieuwe regelgeving.'

De Britse keuze om de EU te verlaten heeft nog geen directe gevolgen voor ING, dat circa 650 werknemers heeft in Groot-Brittannië. 'We moeten afwachten hoe de relatie met de EU zich ontwikkeld', zei Hamers over hen. 'Het belangrijkste is dat de Brexit zorgt voor onrust in de economie, waardoor bedrijven mogelijk investeringen uitstellen en de groei in Europa, en wellicht de wereld, nog langer laag blijft.'

Ralph Hamers Beeld anp
Ralph HamersBeeld anp

Lees ook:

Britse industrie levert in na Brexit, Nederlandse industrie toont sterke groei.

Nog weinig tekenen van een Brexocalypse. (+)

Kapitaalbuffer

ING wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden verder te versterken. De bank verstrekte per saldo voor 14,8 miljard euro aan nieuwe kredieten en haalde 5,7 miljard euro aan vers spaargeld binnen. Wereldwijd werden 650 duizend nieuwe klanten binnengehaald.

De voorziening voor slechte leningen kwam uit op 307 miljoen euro. Dat was iets hoger dan in het eerste kwartaal (265 miljoen euro), maar de reservering was kleiner dan een jaar eerder. Destijds werd 353 miljoen euro gereserveerd voor wanbetalingen.

De beurs in Amsterdam opende woensdag vanwege de positieve kwartaalcijfers met een plus van bijna 5 procent voor ING, na een stevig koersverlies een dag eerder. Volgens analisten van KBC Securities presteerde ING veel beter dan verwacht. ABN AMRO liftte mee met het succes en steeg 1,4 procent bij de hoofdfondsen.

Meer over