Kwart miljoen stagesollicitanten bij Goldman Sachs

Ondanks het feit dat ze sinds de crisis veelvuldig als boeven en graaiers te kijk zijn gezet, is het vak van bankier ongemeend populair. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zei maandag maar liefst 250 duizend sollicitaties te hebben gehad voor een zomerbaantje.

Peter de Waard
Beurshandelaren bij Goldman Sachs. Beeld reuters
Beurshandelaren bij Goldman Sachs.Beeld reuters

Er waren 223.849 sollicitaties van mensen die net waren afgestudeerd voor een zomerstage en de functie van analist, terwijl 30.542 mensen die bezig zijn hun MBA-opleiding af te ronden zich meldden voor een toekomstige baan als jongste bediende.

In de afgelopen jaren is juist deze zakenbank veelvuldig afgeschilderd als een 'evil empire', een bank die volgens een uit de school klappende ex-medewerker 'een giftige bedrijfscultuur' had waar klanten 'muppets' werden genoemd. De bonussen die succesvolle werknemers van Goldman kregen, waren een doorn in het oog van veel politici.

Begeerd

Nadat banken de afgelopen jaren nogal wat hebben afgeklaagd over 'imagostress', lijken ze weer begeerd te worden als werkgevers. Schoolverlaters en afgestudeerden azen niet alleen op een baantje bij Goldman. Ook Morgan Stanley en Citibank verklaarden een stormloop te hebben gehad. Ze kunnen maar 2 tot 3 procent van alle verzoeken voor een baan belonen. Goldman Sachs nam in 2015 in totaal negenduizend mensen aan. In totaal zijn de sollicitaties naar bankierfuncties in vier jaar tijd met 40 procent toegenomen. Deels hebben de banken dit zelf ook bewerkstelligd door betere werktijden aan te bieden. Zo is het gemakkelijker om eens een vrije vrijdagmiddag te nemen of 's avonds tijdig naar huis te gaan.

In Nederland is er ook stijgende belangstelling voor een baan bij de bank, hoewel het zeker niet zo extreem is als in de VS. ABN Amro zegt dat het aantal sollicitaties elk jaar stijgt. Vorig jaar waren dat er 21 duizend - duizend meer dan een jaar eerder en tweeduizend meer dan in 2013. Voor een traineeklasje met 100 plekken meldden zich bij deze bank tweeduizend kandidaten. 'Tweederde van alle sollicitaties ging om een hoger geschoolde baan - boven functiegroep 9', aldus een woordvoerder van ABN Amro. De Rabobank zegt dat het aantal sollicitaties op een normaal niveau ligt. Duidelijk is dat hoger opgeleiden zich niet meer afkeren van een baan bij een van de grootbanken.

Meer over