Kwakkelend conglomeraat van Ogden wordt gesplitst

Na meer dan vijftig jaar het ene na het andere bedrijf te hebben opgekocht, gaat Ogden het bedrijf opsplitsen. Ogden is een conglomeraat van diverse bedrijven, en doet ondermeer de vrachtafhandeling op Schiphol....

Daarmee vervalt het plan om het bedrijf op te splitsen in twee beursgenoteerde ondernemingen. Ogden heeft een scala aan bedrijven onder zich. Zo bezit het kerncentrales, luchthavens en verschillende themaparken. Wet 'n Wild in Las Vegas en Silver Springs in Florida zijn van Ogden.

De opmerkelijke strategiewijziging werd vrijdag bekendgemaakt door Ogdens nieuwe baas Scott Mackin. Volgens hem zouden er zich al kopers hebben gemeld.

De omzet van de entertainmenttak zal dit jaar ongeveer 500 miljoen dollar (ruim 1 miljard gulden) bedragen. De vrachtafhandeling, de grootste ter wereld, komt op ongeveer de helft uit. Mackin waarschuwde dat de cijfers voor het derde kwartaal lager zullen uitkomen dan analisten verwachten. Maar hij kon niet zeggen hoe laag. De aandelen van Ogden vielen vrijdagmiddag ruim 10 dollar op de beurs van New York. In de laatste drie maanden voor vandaag kelderde de koers al met een kwart.

De nieuwe directie vindt de koerswijziging noodzakelijk om de derde belangrijke tak van het bedrijf, de energietak, een solidere basis te geven. Ook moet de waarde van het bedrijf zichtbaarder worden. Investeerders klaagden de laatste tijd dat het concern veel te gevarieerd is. Daarom kon het bedrijf moeilijk op waarde worden geschat. Naast kerncentrales bezit het bedrijf themaparken, filmtheaters voor grote films, verzorgt het voedsel in theaters, heeft het hotels en casino. Ook is Ogden het grootste vrachtafhandelingsbedrijf wereld. Het concern zit op honderd luchthavens in 23 landen op alle continenten. Ogden heeft handelsbank Goldman Sachs ingehuurd als adviseur voor de verkoop.

Meer over