Kroes lobbyde voor vastgoedmagnaten

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft actief gelobbyd voor de vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg bij gemeentebesturen, pensioenfondsen, banken en investeerders...

Behalve dat ze hem of zijn toenmalige rechterhand David Beesemer introduceerde, ging ze ook met hen mee.

Dit is wat Kroes de Volkskrant heeft laten weten over haar samenwerking met de vermogende vastgoedhandelaar. De eurocommissaris spreekt zich voor het eerst in het openbaar uit over haar zakelijke relatie met de Maarssense magnaat, die net als Beesemer door het Openbaar Ministerie wordt gezien als lid van van de veronderstelde criminele organisatie van Willem Holleeder. Kroes betreurt openlijk de samenwerking met Paarlberg. ‘Terugkijkend heb ik inderdaad het gevoel dat ik er ben ingetuind.’

Kroes was jarenlang goed met Paarlberg bevriend en kocht via hem twee kantoorpanden die ze nadien met verlies van de hand moest doen. In 2004 verbrak ze plotseling alle contacten met Paarlberg, nadat hij was gearresteerd. Die aanhouding zou naar verluidt verband houden met het onderzoek naar de moord op Willem Endstra, ook een zakenpartner van Paarlberg.

Hoe Kroes actief lobbyde voor Paarlberg, ondervonden leden van het Rotterdams gemeentebestuur. Marco Pastors en Wim van Sluis, voormalig wethouders, vertellen hoe Kroes regelde dat het duo bij de wethouders aan tafel kwam om over de Euromast te praten.

‘Neelie Kroes had zich mijn agenda binnengeluld, kort nadat ik wethouder ruimtelijke ordening was geworden’, zegt Pastors.

‘Ze was fantastisch voor Jan Dirk en mij’, zegt David Beesemer over de samenwerking met Kroes. ‘Eén telefoontje en we zaten de volgende dag aan tafel. Overal.’

Volgens Beesemer deed Kroes het lobbywerk in ruil voor gratis kantoorruimte in Paarlbergs kasteel Ridderhofstad Bolenstein. Kroes ontkent echter dat de deal zo in elkaar stak.

Paarlberg laat via zijn advocaat Gabriel Meijers weten dat de kwestie ‘tot de privésfeer van mijn cliënt en mevrouw Kroes behoort of behoorde’.

Neelie Kroes (AP) Beeld
Neelie Kroes (AP)
Meer over