Kritische klant eet 'oerwoudvrije' sojayoghurt

Sojamelk, sojayoghurt, soja... Wordt er voor al die sojazuivel geen oerwoud gekapt?

Loethe Olthuis
Boeren verbouwen soya in Brazilië. Beeld AP
Boeren verbouwen soya in Brazilië.Beeld AP

Producenten van sojazuivel en vleesvervangers, zoals Alpro, hebben een kritische doelgroep, die een duurzame herkomst belangrijk vindt. Zo haalt Alpro zijn product niet uit Zuid-Amerika, waar inderdaad gigantisch veel oerwoud wordt gekapt voor sojaplantages, maar uit Europa, Canada en China, waar ontbossing geen rol speelt.

Slechts 6 procent van de wereldwijde sojaproductie wordt voor menselijke consumptie gebruikt: in vleesvervangers, sojazuivel, sojasaus of als ingrediënt in bewerkte voedingsmiddelen. De overige 94 procent gaat naar veevoer voor kippen, koeien en varkens en komt vooral uit Zuid-Amerika. Als je dus vlees of eieren eet of gangbare zuivel drinkt, krijgt je indirect wel degelijk 'oerwoud-soja' binnen. Zonder dat je dat weet: het staat nergens. Op dit moment verkoopt alleen supermarkt Plus 'oerwoudvrije eieren', van kippen die uitsluitend Europees voer krijgen.

Biologische soja wordt wel zonder gif en kunstmest geteeld, maar 'biologisch' stelt geen eisen aan ontbossing. Veel producenten van biologische sojaproducten letten er wel degelijk op dat hun soja oerwoudvrij is, zegt Bionext, de organisatie voor biologische landbouw. De soja voor Alpro's biologische producten komt voornamelijk uit Europa.

null Beeld
Beeld

Product

Alpro sojadrink

Prijs
euro 1,30 per liter

Verkrijgbaar
Supermarkt

Oordeel
***

Gentech-soja

En hoe zit het met genetisch gemanipuleerde soja? De meeste gentech-soja komt uit Amerika en Canada, grote leveranciers van soja voor menselijke consumptie. Soja zit niet alleen in zuivel- en vleesvervangers, maar in onnoemelijk veel andere voedingsmiddelen. Als je dus bijvoorbeeld koekjes, soep of pakjessaus eet waar sojameel en sojaolie zit, kan daar naast 'oerwoudsoja' (door eieren of melkpoeder in het product) ook gentechsoja in zitten. Gelukkig is dat laatste wél gemakkelijk te controleren. Want als er gentechsoja in een middel zit, moet dat duidelijk op de verpakking staan, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Biologische producten bevatten nooit gentechsoja. Ook Alpro gebruikt geen genetisch gemanipuleerde soja voor zijn producten.

Maar is sojazuivel nu beter voor het milieu dan koemelkzuivel? Absoluut. We slaan zo de 'tussenstap' van koeien over. Soja-eiwit is van net zo'n goede kwaliteit als dat van vlees, dierlijke zuivel of eieren. Voor de productie van sojamelk is veel minder water en grond nodig dan voor koemelk. En de uitstoot van broeikasgassen is opzienbarend veel lager. Er is bovendien geen mestprobleem en geen dierenleed. Dus geniet gerust van een kommetje sojayoghurt.

Meer over