Kredietcrisis helemaal terug in Ierland

amsterdam In Ierland leek de kredietcrisis gisteren in volle omvang terug. De grootste twee banken van het land gingen hard onderuit....

Beleggers vrezen dat beide banken hun slechte leningen met forse korting moeten verkopen aan de National Asset Management Agency (NAMA), de bad bank die de Ierse overheid heeft opgericht om de grote banken van hun slechte bezittingen te bevrijden.

De Ierse banken zijn zwaar geraakt door de crisis op de Ierse vastgoedmarkt. De vastgoedprijzen zijn gehalveerd en de bouw is ingestort, waardoor de banken, die de bubble de afgelopen jaren hebben gefinancierd met veel slechte leningen zitten. Vandaag zullen de eerste leningen naar de bad bank worden overgebracht, om te beginnen de leningen aan de grootste projectontwikkelaars van het land. De bad bank zal daarvoor naar verwachting tussen de 40 ben 65 procent van de oorspronkelijke waarde betalen.

Bufferkapitaal
Door de korting die de banken moeten slikken, zullen ze nieuw bufferkapitaal nodig hebben. Pogingen om vers kapitaal op te halen op de financiële markten zijn mislukt. De verwachting is dat minister van Financiën, Brian Lenihan, vanavond bekend zal maken dat hij opnieuw een forse kapitaalinjectie zal doen om zijn banken overeind te houden.

De staat zal zijn belang in Allied Irish Bank volgens de Irish Times verhogen van 25 naar 70 procent. Het belang in Bank of Ireland zal worden vergroot naar 40 procent. Kleinere instituten als Irish Nationwide en EBS Building Society zullen geheel worden genationaliseerd. De Ierse overheid heeft al 15 miljard euro in zijn banken geïnvesteerd. Dat bedrag zal minimaal worden verdubbeld.

De derde grote bank van Ierland, Anglo Irish, werd vorig jaar al volledig genationaliseerd.

Meer over