Kredietbeoordelaars gekraakt

Kredietbeoordelaars onder elkaar, twee jaar voor de crisis: ‘Laten we hopen dat we allemaal rijk en gepensioneerd zijn als dit kaartenhuis ineenstort.’ De e-mail van een werknemer van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s aan een collega, geschreven in 2006, dook woensdag op in de hoorzittingen van de commissie van het Amerikaanse...

Kredietbeoordelaars spelen een sleutelrol bij het ontstaan van de kredietcrisis. Zij gaven hoge waarderingen aan slechte leningen waardoor deze zonder problemen konden worden doorverkocht tussen banken onderling.

Wanbetalers en waardeverlies van de huizen dwongen kredietbeoordelaars als Moody’s en Standard & Poor’s echter hun hoge waarderingen (‘AAA’) te herzien. Die afschrijvingen droegen bij aan de ondergang van zakenbanken Bear Stearns en Lehman Brothers.

‘Het verhaal van de kredietbeoordelaars is een geschiedenis van reusachtig falen’, zei commissievoorzitter Henry Waxman gisteren. De Democraat: ‘Het resultaat is dat ons hele financiële systeem aan de rand van de afgrond staat.’

De commissie stelde in juli al dat de beoordelaars met gunstige rapporten hun winsten wilden maximaliseren. Een Moody’s-medewerker verklaarde dat bedrijven de beoordelingsopdracht gunden aan de kredietbeoordelaar met de laagste standaard. De beoordelaars hebben toegegeven dat zij de omvang de huizencrisis in de Verenigde Staten hebben onderschat.

Meer over