Kredietbeoordelaar verklaart Spanje na zes jaar crisis weer kredietwaardig

Na zes jaar crisis heeft Spanje zijn status van betrouwbare debiteur terug. Kredietbeoordelaar Fitch heeft Spanje weer een zogenoemde A-rating gegeven.

Spanje is weer een betrouwbare debiteur, volgens kredietbeoordelaar Fitch. Beeld reuters
Spanje is weer een betrouwbare debiteur, volgens kredietbeoordelaar Fitch.Beeld reuters

Dit betekent dat pensioenfondsen en andere grote beleggers weer probleemloos in staatsobligaties van Spanje kunnen stappen. De rating van Spanje was voor het weekeinde nog BBB+. Dat de kredietwaardigheid verder is verhoogd dankt Spanje aan het economisch herstel en de beperkte economische impact van de politieke crisis rond om de onafhankelijkheid van Catalonië.

In 2017 groeide de economie van Spanje met 3,1 procent waarmee het in de kopgroep van de eurozone zat. Op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar betaalt Spanje nu een rente van 1,48 procent. Dat is nog geen vol procentpunt hoger dan Duitsland - het meest kredietwaardige land van de eurozone - moet betalen op dergelijke obligaties.

Verwacht wordt dat ook Standard & Poors en Moody's binnenkort de rating voor Spanje weer terugbrengen tot de A-status.

Politieke risico's

Het tekort op de begroting zal volgend jaar teruglopen tot minder dan 2 procent. In 2018 zal dat nog 3,1 procent zijn. De werkloosheid is met 16,7 procent nog hoog, maar het is een daling van 2 procentpunten in vergelijking met begin 2017.

Fitch acht ook de politieke risico's beperkt: 'We denken dat een afscheiding van Catalonië onwaarschijnlijk is. Onze aanname is dat er uiteindelijk een akkoord zal komen over een grotere autonomie, maar dat zal een lang proces zijn dat van tijd tot tijd zal escaleren.'

Meer over