Kredietbeoordelaar S&P geeft Nederland AAA-status terug

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft Nederland zijn AAA-beoordeling teruggegeven. De firma verhoogde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Nederland vrijdag met één stapje naar het hoogste niveau.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

De verandering zou een kleine positieve impact kunnen hebben op de Nederlandse staatsobligaties.

In mei dit jaar werd S&P al positiever over de economische vooruitzichten van Nederland, waarbij het de verwachting voor zijn rating verhoogde van stabiel naar positief. Dat gaf al aan dat de kans groot was dat de rating omhoog zou gaan, als de economische vooruitzichten zich nog verder zouden verbeteren.

S&P verlaagde de rating van Nederland in november 2013 naar AA+. Dat is één stap onder de hoogst haalbare beoordeling: AAA of Triple A. Bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren wel de hoogste status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken om geld te lenen op de financiële markten.

'Dit is uiteraard goed nieuws. Bij alle grote kredietbeoordelaars heeft Nederland nu weer de triple A-status. Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen', reageerde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 'De beoordeling bevestigt dat Nederland een degelijke financiële partner is, en is tegelijk een blijk van vertrouwen in de sterke, concurrerende en stabiele Nederlandse economie.'

Meer over